Χαμηλότερο κατά 4,5% αναμένεται να είναι το εμπορικό πλεόνασμα της Βραζιλίας φέτος έναντι του 2023 και θα διαμορφωθεί σε περίπου 94,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Reuters η σημαντικότερη αιτία της υποχώρησης του πλεόνασματος θα είναι η αύξηση των εισαγωγών.

Λούλα: Η Βραζιλία δεν θα γίνει ποτέ πλήρες μέλος του ΟΠΕΚ+, αλλά μόνο παρατηρητής

Πέρυσι, το εμπορικό πλεόνασμα της νοτιοαμερικανικής χώρας ανήλθε σε σχεδόν 99 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι αναμενόμενες εισαγωγές για το 2024 θεωρούνται ότι θα είναι αυξημένες κατά 5,4%, ενώ οι εξαγωγές κατά 2,5%.

Οι εκτιμήσει της κυβέρνησης συμπίπτουν με τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέφεραν ότι το ρεκόρ του 2023 θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί, δεδομένου ότι η πτώση των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει τις εισαγωγές.

Η χρονιά ρεκόρ

Τα στοιχεία του ετήσιου εμπορικού πλεονάσματος για το 2023 ακολούθησαν το μηνιαίο πλεόνασμα των 9,4 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο, το οποίο προσγειώθηκε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 7,8 δισ. δολάρια σε έρευνα του Reuters.

Οι εισαγωγές το 2023 μειώθηκαν κατά περίπου 12% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Υπηρεσιών.

Η τάση αυτή διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συρρίκνωση να παρατηρείται τόσο στις τιμές όσο και στις ποσότητες, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών βασικών προϊόντων, όπως τα καύσιμα, τα λιπάσματα και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία.

Εν τω μεταξύ, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% το 2023.

Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σημείωσαν άνοδο στα τέλη του έτους λόγω της πρωτοφανούς γεωργικής παραγωγής και της αύξησης των αποστολών από τον εξορυκτικό τομέα.

Τα στοιχεία του 2023 σηματοδοτούν επίσης την πρώτη φορά που η Βραζιλία εξάγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόνο χώρα, την Κίνα, μέσα σε ένα έτος, δήλωσε η Τατιάνα Πραζέρες, υπουργός εξωτερικού εμπορίου. Οι εξαγωγές προς τον ασιατικό γίγαντα έφτασαν σχεδόν τα 106 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση