Η Veev έγινε «μονόκερος», μια επιχείρηση που έχει αξία τουλάχιστον $1 δισεκατομμύριο, το 2022 με το καινοτόμο σχέδιό της να χτίσει σπίτια σε γραμμή συναρμολόγησης. Μέσα στις καθυστερήσεις της παραγωγής και τα οικονομικά δεινά που μπήκαν στο δρόμο της. Όταν οι υπάλληλοι ανακάλυψαν στα τέλη Νοεμβρίου ότι η εταιρεία τους έκανε πίσω, πολλοί σοκαρίστηκαν, σύμφωνα με το Business Insider.

JPMorgan: Το master plan για να νικήσει τους ανταγωνιστές της στη Silicon Valley

Ναι, η εταιρεία είχε μείνει πίσω στους στόχους παραγωγής της. Και ναι, τα υψηλά επιτόκια είχαν συμπιέσει δύο σημαντικές πηγές εισοδήματος: τους αγοραστές κατοικιών και τα επιχειρηματικά κεφάλαια. Αλλά η Veev, η οποία υποσχέθηκε να κάνει για την κατασκευή σπιτιών ό,τι έκανε ο Henry Ford για τα αυτοκίνητα, φαινόταν να αποτελεί εξαίρεση. Τον Μάρτιο του 2022, μόλις η FED άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο πώλησης μετοχών που την ώθησε σε κατάσταση «μονόκερου».

Οι υπάλληλοι της Veev που μίλησαν στο Business Insider δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Veev είχε ακόμα χρόνo για να συνέλθει και να αλλάξει πραγματικά την κατασκευή – ακόμη και όταν απογοητεύτηκαν από τις ανεπάρκειες της εταιρείας και την επίπονη αργή διαδικασία παραγωγής. Αντ ‘αυτού, το βράδυ της Black Friday, η εταιρεία, η οποία απασχολούσε περίπου 280 άτομα, δήλωσε ότι κλείνει. Εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν. Μόνο μία ομάδα περίπου 50 ατόμων παρέμεινε για να ολοκληρώσει τα εκκρεμή έργα ενώ αναζητούσε αγοραστή.

Στις 20 Δεκεμβρίου, η Veev αγοράστηκε από έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της, τον Lennar, έναν γίγαντα κατασκευής κατοικιών με κεφαλαιοποίηση αγοράς 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Calcalist, η συμφωνία αποτίμησε τη Veev σε μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια, μια έκπτωση 90% από τις ημέρες της ως εταιρεία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Lennar δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την εξαγορά ή το όραμά του για τον Veev.

Για μερικούς ανθρώπους στον κατασκευαστικό κλάδο, έμοιαζε με το τέλος μιας εποχής. Οι υπάλληλοι της Veev δήλωσαν στο Business Insider ότι εντάχθηκαν στην εταιρεία επειδή ήταν ενθουσιασμένοι από την αποστολή της να χτίσει σπίτια γρηγορότερα και φθηνότερα – και ήξεραν ότι όποιος έλυνε την κρίση στέγασης έβγαζε πολλά χρήματα. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Veev, Katerra, χρεοκόπησε το 2021 αφού συγκέντρωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να παράγει προσιτά σπίτια, όπως ανέφερε πρόσφατα το BI.

Οι γνώστες της βιομηχανίας λένε ότι η Veev μπορεί ακόμα να ολοκληρώσει την αποστολή της να χτίσει σπίτια γρηγορότερα και με χαμηλότερο κόστος, αλλά είναι εξίσου πιθανό ότι τα όνειρα της Silicon Valley να διαταράξει μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες βιομηχανίες του κόσμου θα απαιτήσουν κάτι περισσότερο από μια έξυπνη ιδέα και εκατοντάδες εκατομμύρια σε κεφάλαιο.

«Μόνο ο Elon θα μπορούσε να το κάνει», δήλωσε ένας διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας κατασκευών για τις φιλοδοξίες της Silicon Valley να φέρει επανάσταση στην κατασκευή κατοικιών.

Η Veev είπε ότι ξεπουλήθηκε στον Lennar επειδή ξέμεινε από χρήματα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μίλησαν στο BI υπό τον όρο της ανωνυμίας για να προστατεύσουν τις μελλοντικές προοπτικές εργασίας τους, δήλωσαν ότι η Veev υπέφερε επίσης από εσωτερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας αποδιοργανωμένης διαδικασίας σχεδιασμού και κατασκευής.

Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες Amit Haller, Ami Avrahami και Dafna Akiva ξεκίνησαν το Veev το 2019 για να διαταράξουν τη βιομηχανία κατασκευής κατοικιών χρησιμοποιώντας ένα εργοστασιακό μοντέλο. Αντί να χτίσει από το μηδέν στο εργοτάξιο, η Veev ξεκίνησε τη διαδικασία σε ένα εργοστάσιο, όπου έχτισε τοίχους με μηχανικές, ηλεκτρικές και υδραυλικές συνδέσεις.

Ο Haller είπε στο Insider το 2021 ότι το σύστημά του είχε ως αποτέλεσμα μια διαδικασία κατασκευής που ήταν τέσσερις φορές πιο γρήγορη από την παραδοσιακή μέθοδο – και με καλύτερο κόστος. Και για λίγο, φάνηκε να σημειώνει πρόοδο. Τα ολοκληρωμένα έργα περιλάμβαναν δίδυμα αρχοντικά Palo Alto που πωλήθηκαν για πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, 78 μονάδες στέγασης έκτακτης ανάγκης για άστεγους και έξι αρχοντικά στο Σαν Κάρλος της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένου ενός που η εταιρεία πρόσφατα ανέφερε για περίπου 2,35 εκατομμύρια δολάρια.

Όμορφο σχέδιο, όμορφα κατέρρευσε

Τον Ιανουάριο του 2023, η Veev άλλαξε ταχύτητα για να δημιουργήσει μονοκατοικίες που θα πουλούσε απευθείας στους καταναλωτές. Τα σπίτια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, θα είναι κομψά και μοντέρνα, με ανοιχτές κατόψεις και «αισθητήρες και οθόνες αφής σε κάθε δωμάτιο». Η Veev υποσχέθηκε επίσης ότι θα είναι πράσινα και λιγότερο ακριβά, χάρη στην παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου της.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τον Veev δήλωσαν ότι η παραγωγική μαστίζεται από καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, ξεκινώντας από τα σχέδια των πάνελ, τα οποία δημιουργήθηκαν από την ισραηλινή ομάδα μηχανικών του Veev, με έδρα ένα παραθαλάσσιο κτίριο γραφείων στο Τελ Αβίβ. Η εταιρεία ολοκλήρωσε μόλις δύο σπίτια μετά τη στρατηγική αλλαγή – με άλλα τρία να ολοκληρώνονται εν μέρει – πριν κλείσουν τα κεντρικά γραφεία της Καλιφόρνια τον Νοέμβριο.

Ένας εκπρόσωπος της Veev αμφισβήτησε την περιγραφή των εργαζομένων για τη διαδικασία παραγωγής της εταιρείας και δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν «σίγουρη» ότι θα είχε επιτύχει τους στόχους παραγωγής της αν δεν είχε ξεμείνει από χρήματα. Τα 400 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε η εταιρεία τον Μάρτιο του 2022 δεσμεύτηκαν, αλλά «δεν ελήφθησαν όλα», είπε.

«Η εταιρεία εργαζόταν αδιάκοπα και αποκλειστικά για την παραγωγή και την παράδοση του προϊόντος και προς το συμφέρον των μετόχων», δήλωσε το άτομο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεκίνησε πριν από την αγορά του Λέναρ.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, η ισραηλινή ομάδα θα έστελνε ένα σχέδιο πάνελ στις ΗΠΑ, όπου ένας μηχανικός στο εργοστάσιο θα το αξιολογούσε. Είπαν ότι πολλά από τα πάνελ θα είχαν σχεδιαστικά ελαττώματα, τα οποία χρειάζονταν χρόνο για να αντιμετωπιστούν. Αλλά μερικές φορές, δύο από αυτούς τους ανθρώπους είπαν, ο διευθύνων σύμβουλος, Ari Rauch, διέταζε την ομάδα να προχωρήσει στην παραγωγή ούτως ή άλλως. Όταν τα ελαττώματα σχεδιασμού αναπόφευκτα εμπόδισαν περαιτέρω εργασίες, είπαν οι άνθρωποι, αυτό προκάλεσε όχι μόνο καθυστερήσεις αλλά και αναποτελεσματικότητα, καθώς ο εργοστασιακός χώρος καταλήφθηκε από μερικώς κατασκευασμένα πάνελ που κάθονταν αδρανή περιμένοντας επανασχεδιασμούς.

«Κάθε μέρα, έπρεπε να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε πάνελ στη γραμμή», δήλωσε ένας από τους υπαλλήλους. Ο εκπρόσωπος του Veev αμφισβήτησε αυτόν τον χαρακτηρισμό της διαδικασίας χωρίς να απαντήσει στους ισχυρισμούς για τον Rauch, λέγοντας ότι τα λάθη και οι διορθώσεις ήταν «μέρος της μαθησιακής διαδικασίας». Ο Rauch δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Το κτίριο του εργοστασίου φέρνει στο νου εικόνες πανομοιότυπων αντικειμένων που αναδεύονται σε μαζική κλίμακα και κινούνται κάτω από τις γραμμές συναρμολόγησης. Αλλά η Veev ξεκίνησε με το να μην επαναλάβει τα σχέδια του σπιτιού της, τα οποία ήταν περίπλοκα: Ένα σχέδιο σπιτιού αποτελούνταν από 93 διαφορετικά πάνελ τοίχου, εξήγησε ένας υπάλληλος.

Η διαφορά ώρας 10 ωρών μεταξύ της ομάδας σχεδιασμού στο Τελ Αβίβ και της εργοστασιακής ομάδας στην Καλιφόρνια πρόσθεσε στις καθυστερήσεις, δήλωσαν οι εργαζόμενοι. Τα σχεδιαστικά λάθη που εντοπίστηκαν την Πέμπτη θα παρέμεναν άλυτα για τέσσερις ημέρες, καθώς τα πάνελ κάθονταν χωρίς επίβλεψη στη γραμμή συναρμολόγησης, επειδή η ισραηλινή ομάδα ήταν εκτός Παρασκευής και Σαββάτου και η αμερικανική ομάδα ήταν εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή των πάνελ συχνά λείπουν, οδηγώντας σε περαιτέρω καθυστερήσεις, δήλωσαν πρώην υπάλληλοι. Ένας πρώην υπάλληλος ήταν τόσο απογοητευμένος από αυτό που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αγοράζοντας υλικά σε τοπικά καταστήματα υλικού με την προσωπική τους πιστωτική κάρτα. Ο εκπρόσωπος της Veev δήλωσε ότι «δεν ζητήθηκε από κανέναν υπάλληλο να το πράξει ως πολιτική».

Η Veev έχει ήδη επαναπροσλάβει μερικούς από τους υπαλλήλους που απέλυσε τον Νοέμβριο. Η Veev μπορεί να ζήσει ως Wall to Wall LLC υπό τον Lennar, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το BI. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι υπάλληλοι της Veev θα χάσουν τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που τους έδωσε η εταιρεία. Σύμφωνα με έγγραφα που είδε η BI, όλες αυτές οι επιλογές ακυρώθηκαν όταν η εταιρεία έκλεισε την έδρα της στην Καλιφόρνια.

«Μας δόθηκαν αυτές οι υποσχέσεις ότι ήμασταν μια οικογένεια, αλλά τώρα έχασα 100.000 δικαιώματα προαίρεσης μετοχών», δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος. «Αυτή υποτίθεται ότι θα ήταν η συνταξιοδότησή μου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή