Επιχειρηματικές τάσεις, άτομα που πρέπει να παρακολουθήσουμε και κίνδυνοι στον ορίζοντα το 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγάλη τεχνολογική ιστορία, η πολυτέλεια χάνει μέρος της λάμψης της και περισσότερες εταιρείες ιδιωτικών μετοχών μπορεί να κατευθυνθούν προς τις δημόσιες αγορές

Επενδύσεις: Πώς να αυξήσετε το εισόδημά σας – Οι καλύτερες επιλογές για το 2024

Πέρυσι μας έμαθε να ανησυχούμε για τα έξυπνα chatbot, φέτος θα μάθουμε αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη για πολύ ευρύτερη χρήση. Οι δημοσιογράφοι των Financial Times κοίταξαν αυτή και άλλες τάσεις που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, από αμυντικούς εργολάβους έως μεγάλες εταιρείες ενέργειας, πολυτελείας και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τεχνολογία

Τάση για παρακολούθηση

Αν η μεγαλύτερη τεχνολογική ιστορία του 2023 ήταν ο αγώνας για την κατασκευή γενετικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μιμηθούν τους ανθρώπους στην παραγωγή κειμένου και εικόνων, το 2024 θα δείξει εάν η τεχνολογία είναι έτοιμη για ευρεία υιοθέτηση.

Εταιρείες όπως η Google ενσωματώνουν ήδη τη νέα τεχνητή νοημοσύνη στις δωρεάν υπηρεσίες τους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι καταναλωτές θα είναι επίσης διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για την τεχνητή νοημοσύνη, και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η αφομοίωση της από επιχειρήσεις θα είναι αργή. Πολλές εταιρείες βρίσκονται μόλις στα πρώτα στάδια της εξερεύνησης για την χρήση ώστε να κάνουν τους εργαζόμενους τους πιο παραγωγικούς. Οι καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης το 2024 θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την ευφορία του χρηματιστηρίου σχετικά με την τεχνολογία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Στα 13 χρόνια από τότε που οι Βρυξέλλες άνοιξαν την πρώτη τους έρευνα για καταγγελίες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά από την Google, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αντιμετωπίσει ελάχιστες κυρώσεις πέρα από πρόστιμα που μπορούν άνετα να αντέξουν οικονομικά. Αυτό ίσως να αλλάξει το 2024, όταν δικαστήριο στην Ουάσιγκτον εκδώσει απόφαση σε μια υπόθεση-ορόσημο κατά της Google, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για αλλαγές στη δομή της εταιρείας ή στον τρόπο λειτουργίας της.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα κάνει τα πρώτα βήματα για την επιβολή του νέου Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές, που έχει σχεδιαστεί για να σπάσει τη λαβή των «θυρωρών» που κυριαρχούν σε κρίσιμους τομείς της ψηφιακής δραστηριότητας. Για τους καταναλωτές, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές στις ψηφιακές υπηρεσίες. Μετά από μια μεγάλη ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας το 2023, η προοπτική αυτή παρουσιάζει επίσης σοβαρό κίνδυνο για τους επενδυτές.

Πρόσωπο για παρακολούθηση

Ο διευθύνων σύμβουλος του ChatGPT της OpenAI, ο Σαμ Άλτμαν θα είναι ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο το 2024 από ό,τι το 2023. Η αναταραχή έφερε άβολη ένταση στην καρδιά του κλάδου, καθώς το OpenAI και το οι αντίπαλοι του αγωνίζονται να αναπτύξουν μια τεχνολογία που παραδέχονται ότι θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Η επιστροφή στο τιμόνι του Άλτμαν δίνει ένα πράσινο φως για να προχωρήσει. Αλλά ένα νέο και πιο έμπειρο συμβούλιο θα αναζητήσει τρόπους για να κατοχυρώσει την πρώτη αποστολή της εταιρείας για την ασφάλεια. Η πρόκληση γι’ τον Άλτμαν θα είναι να δείξει μια σοβαρή δέσμευση για την ασφάλεια, χωρίς να εγκαταλείψει τον αγώνα ανάπτυξης AI.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Η θέση της Apple ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, που κατείχε σχεδόν συνεχώς για περισσότερο από μια δεκαετία, θα μπορούσε να λήξει το 2024. Άργησε να χρησιμοποιήσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της. Εν τω μεταξύ, το πιο σημαντικό νέο της gadget εδώ και χρόνια, η συσκευή Vision Pro, αναμένεται να πωληθεί μόνο σε μικρούς αριθμούς όταν βγει στην αγορά φέτος.

Αντίθετα, η Microsoft, η οποία αξίζει 9% λιγότερο από την Apple, οδηγεί το κύμα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στην σύνδεσή της με το OpenAI. Εάν αυτό συμβάλει σε υψηλότερες πωλήσεις λογισμικού και μια ώθηση στην πλατφόρμα υπολογιστών cloud Azure, η Microsoft θα μπορούσε να προχωρήσει και να γίνει ο ηγέτης της αγοράς της βιομηχανίας τεχνολογίας.

Ιδιωτικά Κεφάλαια

Τάση για παρακολούθηση

Όμιλοι ιδιωτικών μετοχών όπως η Blackstone έχει από καιρό λανσάρει τα κεφάλαιά της ως τρόπο να υπερισχύσει των δημόσιων αγορών. Είναι όμως εισηγμένες εταιρείες, και άρα βασικοί πυλώνες στα χαρτοφυλάκια απλών μετόχων παγκοσμίως.

Η Blackstone τον Σεπτέμβριο έγινε ο πρώτος όμιλος ιδιωτικών μετοχών που συμπεριλήφθηκε στον δείκτη S&P 500 και οι ανταγωνιστές της Apollo Global και KKR ελπίζουν ότι δεν είναι πολύ πίσω. Αυτό έχει ωθήσει τις μετοχές τους σε υψηλά ρεκόρ.

Αυτή η λαμπρή προοπτική δελεάζει και άλλους, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένων των CVC Capital, General Atlantic και L Catterton. Η CVC είναι πιθανό να είναι που θα κάνει το πρώτο βήμα του 2024. Εάν η καταχώρισή της γίνει δεκτή, μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα IPO.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που εισρέουν στον κλάδο είναι με τη μορφή ασφαλίστρων από αποταμιευτές που αναζητούν εισόδημα για τη συνταξιοδότησή τους, αντί της παραδοσιακής πηγής θεσμικών επενδυτών που θέλουν να χρηματοδοτήσουν εξαγορές εταιρειών.

Οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να ανησυχούν για αυτή την τάση, όπως και έμπειροι ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σχεδόν το 10% — 850 δισεκατομμύρια δολάρια — των περιουσιακών στοιχείων ασφάλισης ζωής των ΗΠΑ ανήκε σε ή διαχειριζόταν από εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μέχρι το τέλος του 2021.

Η μετατόπιση οδήγησε σε απότομη αύξηση των μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν οι ασφαλιστές και το ΔΝΤ έχει επισημάνει τους κινδύνους «μετάδοσης» για τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα και την πραγματική οικονομία.

Ο έλεγχος θα αυξηθεί επειδή κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, όπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν, διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.

Πρόσωπο για παρακολούθηση

Ο Χάρβεϊ Σβαρτς, ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου Carlyle τον Φεβρουάριο, αντιμετωπίζοντας μια απίθανα δύσκολη αποστολή.

Οι τρεις δισεκατομμυριούχοι συνιδρυτές της Carlyle βοήθησαν στην πρωτοπορία της βιομηχανίας, αλλά ένα αποτυχημένο σχέδιο διαδοχής, οι μέτριες επιδόσεις και το σκληρό περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων έχουν θέσει τον όμιλο σε άμυνα.

Από τότε που ανέλαβε, ο Σβαρτς έχει επιδιορθώσει τους δεσμούς με θεσμικούς επενδυτές και ξεκίνησε μια λειτουργική ανανέωση για να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους και να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.

Είναι το είδος της δουλειάς για το οποίο ήταν γνωστός ο Σβαρτς στη Goldman Sachs. Ωστόσο, σύντομα θα πρέπει να χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και νέους οικονομικούς στόχους για την Carlyle.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Στελέχη ιδιωτικών κεφαλαίων επιμένουν ότι ο κλάδος εισέρχεται σε μια φάση ενοποίησης, με μικρότερες εταιρείες να απορροφώνται από μεγαλύτερους παίκτες.

Όμιλοι όπως οι Apollo, Brookfield, CVC, TPG και General Atlantic συμφώνησαν πρόσφατα σε εξαγορές ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών και η BlackRock βρίσκεται στο κυνήγι για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ασφαλιστικές εταιρείες όπως η Prudential, η MetLife και η Allianz μπορεί να ωθήσουν βαθύτερα στην αγορά εναλλακτικών λύσεων συνάπτοντας επενδυτικές συνεργασίες με μεγάλους ιδιωτικούς κεφαλαιουχικούς ομίλους ή εξαγοράζοντάς τους ολότελα.

Πολυτέλεια

Τάση για παρακολούθηση

Η πολυτέλεια έχασε μέρος της λάμψης της το 2023. Ο κλάδος εξακολουθεί να είναι ισχυρός, χάρη στην πλούσια πελατεία, αλλά κλάδοι της υποχωρούν καθώς η τριετής έκρηξη πωλήσεων επί  πανδημίας εξασθενεί. Οι αγοραστές της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ, έσφιξαν τη ζώνη τους προκαλώντας μια πρώτη πτώση.

Και φαίνεται ότι θα είναι πιο υποτονική και το 2024, με τους αναλυτές της Bain να προβλέπουν ότι η μέση ανάπτυξη θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6%. Η τάση τα τελευταία χρόνια ήταν ότι οι ισχυρότερες μάρκες έγιναν ακόμη πιο ισχυρές ενώ οι μικρότεροι αντίπαλοι έχουν δυσκολευτεί. Αυτή η πόλωση αναμένεται να αυξηθεί.

Ταυτόχρονα, η «βιωματική πολυτέλεια», όπως τα ταξίδια και η φιλοξενία, αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς από τα είδη πολυτελείας όπως οι τσάντες και τα ρολόγια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Τα αυστηρά lockdown της Κίνας έπληξαν τις πωλήσεις πολυτελών προϊόντων και η ανάκαμψή της ήταν λιγότερο απλή από ό,τι ήλπιζαν πολλοί. Ωστόσο, παραμένει η αγορά που αναμένεται να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Η Consultancy Bain αναμένει ότι οι Κινέζοι αγοραστές θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς προσωπικών ειδών πολυτελείας αξίας 540-580 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Εάν η φούσκα των ακινήτων της χώρας σκάσει ή υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τη Δύση, θα αποτελέσει πλήγμα για τη βιομηχανία. Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά πολυτελείας, αλλά η Κίνα είναι η κινητήρια δύναμη ανάπτυξής της.

Πρόσωπο για παρακολούθηση

Ο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνων σύμβουλος της LVMH, είναι η σημαντικότερη προσωπικότητα στον κλάδο. Η LVMH είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελείας και θεωρείται ως ηγέτης και χρυσός κανόνας για τον κλάδο.

Ο Αρνό είναι ένας σχολαστικός manager, που κρατά στενά τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του, που καλύπτει περίπου 75 επωνυμίες. Α:πό ξενοδοχεία μέχρι οίκους υψηλής μόδας και κοσμήματα. Ο Αρνό επέκτεινε τη Louis Vuitton σε μια εταιρεία εσόδων 20 δισ. ευρώ, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στον κλάδο.

Η εταιρεία έχει μετρητά να ξοδέψει. Με τις αποτιμήσεις υπό πίεση καθώς ο κλάδος αναπροσαρμόζεται, θα μπορούσε το 2024 να είναι η χρονιά που ο Αρνό κάνει το επόμενο μεγάλο deal;

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Φήμες κυκλοφορούν εδώ και χρόνια σχετικά με την προσπάθεια της LVMH ή της Kering να αγοράσει τον ανταγωνιστικό ελβετικό όμιλο πολυτελείας Richemont. Εκτός από τις άλλες μάρκες κοσμημάτων και ρολογιών της Richemont, όπως οι Van Cleef & Arpels, το μεγάλο έπαθλο θα ήταν η Cartier, για την οποία η Morgan Stanley εκτιμά ότι έχει πωλήσεις περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ο Γιόχαν Ρούπερτ, 73χρονος πρόεδρος της Richemont και ελέγχων μέτοχος, έχει δηλώσει ότι δεν πουλάει. Όμως, καθώς τα χρόνια περνούν και δεν επιλέγεται διάδοχος, μπορεί να είναι απλώς θέμα χρόνου.

Άμυνα

Τάση για παρακολούθηση

Τα χαμηλού κόστους drone έχουν γίνει κεντρικό χαρακτηριστικό στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο των νέων αυτόνομων τεχνολογιών στον σύγχρονο πόλεμο.

Αυτή η μετατόπιση έχει βαθιές συνέπειες για τα υπουργεία άμυνας που πρέπει να εξελίξουν τις στρατηγικές προμηθειών τους από την εξάρτηση σε υλικό όπως οπλικά συστήματα σε επενδύσεις σε πιο ευέλικτα συστήματα όπως η ρομποτική και αισθητήρες που ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Για τον κλάδο, οι μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες πρέπει να προσπαθήσουν να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες προόδους που πραγματοποιούνται από μικρότερους ανταγωνιστές που ηγούνται της τεχνολογίας. Από το 2024 και μετά θα δοκιμάσουν την ικανότητά τους να καινοτομούν καθώς οι κυβερνήσεις κοιτάζουν όλο και περισσότερο πέρα από τους παραδοσιακούς προμηθευτές.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η ένταση στην ανατολική Ασία ενίσχυσαν τις αμυντικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο: οι συνολικές παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους το 2022 για να φτάσουν τα 2.240 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης. Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια.

Οι δεσμεύσεις για υψηλότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς ενίσχυσαν τις τιμές των μετοχών των εταιρειών και οδήγησαν τις εκκρεμείς παραγγελίες σε νέα ρεκόρ, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν όλες οι δαπάνες καθώς οι κυβερνήσεις παλεύουν με άλλες δημοσιονομικές προτεραιότητες.

Παρά την κάποια πρόοδο, πολλές από τις ίδιες προκλήσεις παραμένουν: κατακερματισμένη χάραξη πολιτικής. εθνικοί ανταγωνισμοί που υπονομεύουν τις κοινές πρωτοβουλίες προμηθειών και αποφάσεις προμηθειών για εξοπλισμού από τις ΗΠΑ. Ο κλάδος δεν έχει ακόμη πείσει τις κυβερνήσεις ότι η άμυνα δεν είναι απλώς ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο έναντι περιόδων πολέμου.

Πρόσωπο για παρακολούθηση

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, θα μπορούσε «να ανατρέψει πλήρως την πορεία που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε στους Financial Times ο Μπάιρον Κάλαν της ερευνητικής ομάδας Capital Alpha Partners.

Ο Τραμπ έχει πει ότι αν επανεκλεγεί, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν «τον σκοπό και την αποστολή του ΝΑΤΟ». Μπορεί επίσης να αυξηθεί η πίεση στην Ευρώπη να αυξήσει τη χρηματοδότησή της για εξοπλισμό της Ουκρανίας, εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν την υποστήριξη τους.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Παρά τον αυξανόμενο ρόλο των εταιρειών που ηγούνται της τεχνολογίας στον κλάδο, μέχρι στιγμής παρέμεινε σχετικά αδιάκοπος.

Με πολλούς από τους υποστηρικτές των start-ups της Silicon Valley να αγωνίζονται για μεγαλύτερο ρόλο στα προγράμματα αμυντικών προμηθειών του Πενταγώνου, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν ένας από αυτούς κερδίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Ενέργεια

Τάση για παρακολούθηση

Το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ πέρυσι μείωνε την παραγωγή σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις τιμές. Έχοντας μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο του 2022, που ισοδυναμεί με το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης, η Σαουδική Αραβία οδήγησε σε περικοπές το 2023. Συνολικά, το μπλοκ θα παράγει τώρα σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα λιγότερο από ό,τι μπορεί, το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ+ έχει μειωθεί σε μόλις 51%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το χαμηλότερο από τη δημιουργία του διευρυμένου καρτέλ το 2016. Και παρά τις μειώσεις, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να κυμαίνονται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με σχεδόν 100 δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Δεδομένου ότι η παραγωγή από μη μέλη του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος, τίθεται το ερώτημα για πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της μπορεί να συνεχίσει να «χαρίζει» μερίδια αγοράς.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023, εμποδίζοντας τις προσπάθειες να απομακρυνθεί το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα από τα ορυκτά καύσιμα.

Εάν τα ποσοστά παραμείνουν υψηλά θα μπορούσε να είναι άλλη μια απογοητευτική χρονιά για έργα καθαρής ενέργειας. Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα έντονες προκλήσεις. Ο ηγέτης του κλάδου Ørsted ήταν μία από τις πολλές εταιρείες που έκανε μεγάλες απομειώσεις στο χαρτοφυλάκιό της το 2023.

Πρόσωπο για παρακολούθηση

Διευθύνων Σύμβουλος της BP: όποιος κι αν είναι αυτός. Ο Μάρεϊ Όσινκλος, το προσωρινό αφεντικό, ανέλαβε την κορυφαία θέση τον Σεπτέμβριο μετά την παραίτηση του Μπερνάρντ Λούνεϊ. Η αναζήτηση για μόνιμο αντικαταστάτη διαρκεί περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί.

Ο Όσινκλος, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε οικονομικός διευθυντής, είναι ιδιαίτερα αρεστός στους επενδυτές και θεωρείται από το σημερινό και το πρώην προσωπικό ως φαβορί. Η BP εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πρόσληψης διευθύνοντος συμβούλου εκτός της εταιρείας για πρώτη φορά.

Τελικά, το αν θα επιλέξει έναν εσωτερικό ή εξωτερικό υποψήφιο θα μπορούσε να καθορίσει εάν ο ηλικίας 114 ετών ενεργειακός κολοσσός θα τηρήσει το σχέδιο πράσινου μετασχηματισμού που έθεσε ο Λούνεϊ.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Η βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ πέρασε τους τελευταίους τρεις μήνες ασχολούμενη με την εδραίωση, με την ExxonMobil, τη Chevron και την Occidental να λανσάρουν μεγάλες συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξαγορές μικρότερων αντιπάλων. Το ξεφάντωμα των εξαγορών οδήγησε σε εικασίες για ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις και συγκεκριμένα εάν η Shell θα μπορούσε να αγοράσει την BP. Η σύνδεση των δύο μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κάτι που η Shell επανεξετάζει περιοδικά εδώ και χρόνια. Στα 166 δισ. £, η κεφαλαιοποίηση της Shell είναι διπλάσια από εκείνη της BP.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Γουαέλ Σαουάν, δήλωσε ότι οι μεγάλες εξαγορές δεν ήταν προτεραιότητα μέχρι το 2025, επομένως οποιαδήποτε κίνηση του επόμενου έτους θα ήταν μεγάλη έκπληξη.

Πρόσφατα Άρθρα