Για άλλη μία χρονιά, κορυφαία εταιρικά στελέχη από όλον τον κόσμο φρόντισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τα καμώματά τους που κυμαίνονται από εντελώς αλλόκοτα έως ανατριχιαστικά.

Ενώ ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι έμοιαζαν να απολαμβάνουν τα φώτα της δημοσιότητας, μεταξύ αυτών ο Ίλον Μασκ, άλλοι έπεσαν ακούσια στο αδυσώπητο φως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Wall Street: Πώς τα αστεία των CEOs μπορούν να ανεβάσουν τις μετοχές

Η συντακτική ομάδα του Boston Globe, μάς θύμισε μερικές από τις πιο γνωστές “άτυχες στιγμές” αυτών των ηγετών της οικονομίας.

Η πιο Μασκ στιγμή

Από όλες τις συναρπαστικές στιγμές του Μασκ φέτος, το αποκορύφωμα ήρθε στη σκηνή στο DealBook Summit των New York Times όταν είπε στους διαφημιστές που έχουν σταματήσει να φιγουράρουν στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, να πάνε να «γ…» οι ίδιοι.

«Γεια σου Μπομπ, αν είσαι στο κοινό», πρόσθεσε, φωνάζοντας τον Μπομπ Άιγκερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Walt Disney, μια από τις πολλές εταιρείες που απομακρύνθηκαν αφού ο Μασκ ενέκρινε μια αντισημιτική ανάρτηση τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, εάν οι διαφημιστές εγκαταλείψουν το X, η αποτυχία της πλατφόρμας θα είναι δικό τους λάθος, όχι δικό του, ισχυρίστηκε ο Μασκ, χαρακτηρίζοντας την υποχώρησή τους μια μορφή εκβιασμού. Είπε ότι δεν θα “χορέψει” για να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος.

«Μούφα» η πάλη στο κλουβί μεταξύ δισεκατομμυριούχων

Τον Ιούνιο, ο Μασκ προκάλεσε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε αυτό που ίσως περάσει σαν μια μονομαχία το 2023, δημοσιεύοντας στο X: «Είμαι έτοιμος για αγώνα σε κλουβί αν είναι κι’ αυτός, LOL». Η περίεργη πρόσκληση ήρθε λίγο μετά την είδηση ότι η Meta Platforms επρόκειτο να κυκλοφορήσει το Threads ως ανταγωνιστή του X.

Ο Ζάκερμπεργκ, ο οποίος ασκείται στο βραζιλιάνικο Jiu-Jitsu, συμφώνησε. Ο Μασκ διαφήμισε μια αναμέτρηση στο Βέγκας τον Αύγουστο και στη συνέχεια ξεκίνησε μια φήμη ότι θα μπορούσε ο αγώνας να διεξαχτεί στο Κολοσσαίο της Ρώμης, την οποία ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας απέρριψε αμέσως.

Αλλά ο Μασκ άρχισε να δικαιολογείται καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τον αυχένα/πλάτη/ώμο του. Ο Ζάκερμπεργκ «έκλεισε» το θέμα, λέγοντας ότι είναι «ώρα να προχωρήσουμε».

«Μεταβολή» στο OpenAI

Η ξαφνική απόλυση και επαναπρόσληψη του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI Σαμ Άλτμαν από το διοικητικό συμβούλιο έγινε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου Σαββατοκύριακου. Το όλο πράγμα ήταν αρκετά περίεργο, με ένα μέρος του δράματος να εκτυλίσσεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Μεταξύ θυμωμένων επενδυτών και εργαζομένων, που σχεδόν όλοι απείλησαν να παραιτηθούν, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση.

Όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να επιστρέψει, ο Άλτμαν δημοσίευσε μια φωτογραφία του στο γραφείο τού Σαν Φρανσίσκο, φορώντας ένα σήμα επισκέπτη: «πρώτη και τελευταία φορά φοράω ένα από αυτά».

Σε μια ιδιαίτερα περίεργη ανατροπή, ένας από τους πρωτεργάτες της εκδίωξης, ο συνιδρυτής του OpenAI και επικεφαλής επιστήμονας Ίλια Σοτσκέβερ, αργότερα αποκήρυξε την προηγούμενη στάση του και υποσχέθηκε να «κάνει ό,τι μπορεί» για να επανενώσει την εταιρεία. Ο Άλτμαν απάντησε με τρεις κόκκινες καρδιές.

Η θέα από το Ακαπούλκο

Όταν η Stellantis και η ηγεσία του συνδικάτου των εργαζομένων UAW συναντήθηκαν τον Αύγουστο, ο Μαρκ Στούαρτ, ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείας για τη Βόρεια Αμερική δεν ήταν φυσικά παρών – χρησιμοποίησε zoom από το Ακαπούλκο του Μεξικού, όπου έχει ένα δεύτερο σπίτι. Αυτό δεν «κολλούσε» με τους εργαζομένους που αγανακτούσαν με τις εκκλήσεις της εκτελεστικής εξουσίας να μετριάσουν οι εργαζόμενοι τις διαπραγματευτικές απαιτήσεις τους στο όνομα του οικονομικού ρεαλισμού.

Η επιδέξια νέα ομάδα επικοινωνίας του UAW – η οποία περιλαμβάνει βετεράνους των υποψηφιοτήτων του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για την προεδρία – χρησιμοποίησε την «απρέπεια». Οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του συνδικάτου διέδωσαν αργότερα πλάνα και φωτογραφίες του Στούαρτ με γυαλιά ηλίου να χαμογελά δίπλα στην παραλία.

Ο τελευταίος έφτασε… αυτοπροσώπως στην επόμενη συνάντηση.

Χρόνος μασάζ

Τον Οκτώβριο, ο Τόνι Φερνάντεζ, συνιδρυτής και κορυφαίο στέλεχος της AirAsia, δημοσίευσε στο LinkedIn μια φωτογραφία του χωρίς πουκάμισο, να κάνει μασάζ ενώ καθόταν σε ένα τραπέζι αίθουσας συνεδριάσεων. «Πρέπει να αγαπήσω τον πολιτισμό της Ινδονησίας και της AirAsia και μπορώ να κάνω ένα μασάζ και να έχω μια συνάντηση διαχείρισης», έγραψε.

Οι διαδικτυακοί ακόλουθοί του έσπευσαν να σχολιάσουν, με κάποιους να το αποκαλούν απρεπές για ένα στέλεχος να επιδίδεται σε προσωπική φροντίδα από γυμνόστηθη θεραπαινίδα ενώ φέρεται να διευθύνει την εταιρεία.

Ένας από αυτούς είπε ότι δεν πίστευε ότι οι γυναίκες στην εταιρεία του «θα ένιωθαν άνετες ή ασφαλείς σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένου ότι είστε το αφεντικό, πιθανότατα δεν θα σας αμφισβητήσουν ή δεν θα πουν τίποτα».

Ο Φερνάντες είπε ότι μόλις είχε αποβιβαστεί από μια πτήση 18 ωρών και πονούσε και ότι το μασάζ ήταν μια αυθόρμητη πρόταση από κάποιον στην επιχείρηση στην Ινδονησία. Διέγραψε την ανάρτηση ζητώντας συγγνώμη: «Δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν».

Η πτήση πρέπει να γίνει

Η United Airlines ακύρωσε 751 πτήσεις σε μία μόνο ημέρα τον Ιούνιο — περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία — και το αεροδρόμιο όπου βρίσκεται το αρχηγείο της εταιρείας στο Ντένβερ δέχθηκε ένα από τα πιο σκληρά χτυπήματα. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Σκοτ Κέρμπι μπόρεσε να παρακάμψει τη συμφόρηση παίρνοντας ένα ιδιωτικό τζετ στο Ντένβερ από το αεροδρόμιο Teterboro στο Νιου Τζέρσεϊ εκείνη την ημέρα και όταν μαθεύτηκε , αναγκαστικά,  ζήτησε συγγνώμη.

«Το να πάρουμε ιδιωτικό τζετ ήταν λάθος απόφαση γιατί δεν ήταν ευαίσθητο προς τους πελάτες μας που περίμεναν να γυρίσουν σπίτι», είπε ο Κέρμπι σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους πελάτες μας και τα μέλη της ομάδας μας που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για αρκετές ημέρες —συχνά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών— για να φροντίσουν τους πελάτες μας».

Δεν επιστρέφω τίποτα

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ, αρνήθηκε να δεσμευτεί να παραιτηθεί από την αμοιβή του , ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων,  μετά την κατάρρευση της τράπεζας τον Μάρτιο. Οι νομοθέτες επεσήμαναν ότι οι χρεοκοπίες των τραπεζών κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων της κυβέρνησης, τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλους δανειστές.

Αν και δέχτηκε το κύριο βάρος της κριτικής, ο Μπέκερ είπε στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας ότι τα πρωτοφανή γεγονότα, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η αρνητική κάλυψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι η κακοδιαχείριση ήταν οι βαθύτερες αιτίες της κατάρρευσης της εταιρείας. Ο Μπέκερ είπε ότι θα συνεργαζόταν με τις ρυθμιστικές αρχές για την επανεξέταση των αποζημιώσεων, αλλά δεν θα δεσμευόταν να επιστρέψει τίποτα, παρά το γεγονός ότι πιέστηκε επανειλημμένα να το κάνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive