Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και πλέον μια δεκαετία κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στη Χιλή τον Δεκέμβριο, εκπλήσσοντας τους επενδυτές και υποστηρίζοντας την καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας για περισσότερες απότομες μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Ο ΔΤΚ υποχώρησε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Bloomberg, που προέβλεπε μείωση μόλις 0,1%. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,9%, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο ρυθμός αύξησης του δομικού πληθωρισμού σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 5,4% τον Δεκέμβριο έναντι 6% τον προηγούμενο μήνα.

Χιλή: Αυξάνονται οι εκριζώσεις αμπελώνα – Σε δυσκολία η βιομηχανία κρασιού

Η κεντρική τράπεζα της Χιλής έχει σηματοδοτήσει ότι θα προβεί σε άλλη μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός «σαφώς» χαλαρώνει προς τον στόχο του 3%. Ενώ το κόστος ζωής είχε αυξηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απέδωσαν την έκπληξη σε ευμετάβλητα στοιχεία. Γενικότερα, λαμβάνουν βοήθεια από την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη.


«Η έκπληξη του Δεκεμβρίου θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αυξάνει την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της 31ης Ιανουαρίου. Οι κίνδυνοι από το Ελ Νίνιο και ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθούν να αποτελούν πηγές ανησυχίας» σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Το πέσο υποχώρησε έως και 1,4% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας,  καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Πτώση των τιμών καταναλωτή

Η μηνιαία πτώση των τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2013, με μειώσεις σε 10 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που παρακολουθούνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.  Οι τιμές στην κατηγορία τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ στην αναψυχή και τον πολιτισμό υποχώρησνα κατά 2,8% και οι μεταφορές κατά 0,4%.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 0,8%, καθώς ξεκίνησε η αιχμή της ταξιδιωτικής περιόδου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει πλέον υποχωρήσει πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό τριών δεκαετιών του 14,1% που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2022. Αυτή η πτώση έχει ανοίξει το δρόμο για τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με την κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει το επιτόκιο στο 8,25% από 11,25%.

Η Χιλή είναι  ένα από τα πρώτα κράτη της Λατινικής Αμερικής που απεγκλωβίστηκε από τις επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού που εφαρμόστηκαν στον απόηχο της πανδημίας. Πιο πρόσφατα, η Κολομβία προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίου από το 2020 τον περασμένο μήνα και το Μεξικό αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου.

Η οικονομική ανάπτυξη της Χιλής έμεινε στάσιμη πέρυσι, καθώς η ζήτηση και οι επενδύσεις μειώθηκαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν την οικονομία να αναπτύσσεται έως και κατά 2,25% φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή