Αποκλεισμοί δρόμων και σημαντικές διακοπές της κυκλοφορίας από τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνονται σε όλη τη Γερμανία, λόγω των κινητοποιήσεων των γερμανών αγροτών.

Εξοργισμένοι αγρότες που αντιδρούν στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να περικόψει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη γεωργία χρησιμοποίησαν τρακτέρ για να αποκλείσουν δρόμους σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα σε μια κλιμακούμενη διαμάχη, σημειώνει η DW.

Γερμανία: Οι αγρότες αντιδρούν στην κατάργηση του φθηνού πετρελαίου

Η συντονισμένη διαδήλωση σε εθνικό επίπεδο είχε ως στόχο κυρίως τις ράμπες πρόσβασης σε αυτοκινητόδρομους, προκαλώντας εμπλοκή στην κυκλοφορία.

«Ασκούμε το βασικό μας δικαίωμα να ενημερώσουμε την κοινωνία και την πολιτική τάξη ότι η Γερμανία χρειάζεται έναν ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ στο περιοδικό Stern.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η προμήθεια υψηλής ποιότητας, εγχώριας παραγωγής τροφίμων», πρόσθεσε.

Συγκεντρώσεις, μπλόκα και συλλαλητήρια έχουν ανακοινωθεί και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια ενω η Γερμανική Ένωση Αγροτών έχει καλέσει εκ των προτέρων σε ειρηνικές και δημοκρατικές δράσεις,  προτρέποντας να μην χρησιμοποιούνται οι αγχόνες ως σύμβολο διαμαρτυρίας.

Κόστος 900 εκατ. ευρώ

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες ότι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, μεταξύ άλλων, θα λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις και θα τις χρησιμοποιήσουν ή θα τις επανερμηνεύσουν για τους δικούς τους σκοπούς.

Οι εκτιμήσεις αυτές εκαναν τον αντικαγκελάριο Χάμπεκ να προβεί σε δήλωση για πιθανη εκμετάλευση απο ακραίους κύκλους ενω στη χώρα έχει φουντώσει η συζήτηση με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ειδικά τα όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη (4 Ιανουαρίου), όταν μαινόμενοι αγρότες από το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν απέκλεισαν τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε οχηματαγωγό πλοίο με το οποίο επέστρεφε από τις διακοπές του.

Οι αγρότες λένε ότι τα κυβερνητικά σχέδια για τον τερματισμό δύο φορολογικών ελαφρύνσεων- μια εξ αυτών για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν- οι οποίες τους εξοικονομούν σήμερα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ (980 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως , θα τους οδηγήσουν στην έξοδο από την αγορά. Υποστηρίζουν ακόμη ότι το βάρος αυτών των περικοπών έχει φορτωθεί άδικα σε εκείνους.

Πηγή: REUTERS, DW, X

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή