Βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και θεωρείται ως σημάδι ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ οδεύει προς μια ήπια ανάκαμψη.

Ο δείκτης που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε στο 96,4, καταγράφοντας την καλύτερη μέτρηση από τον Μάιο. Επιπλέον διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε πρόβλεψη των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η μέτρηση του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και διαμορφώθηκε σε 94.

Λιανεμπόριο: Υποχώρησε κατά 1,1% ο όγκος πωλήσεων στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Το άλμα προήλθε από αυξήσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες.

Ο συνδυασμός της επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης, της υποτονικής ανάπτυξης στην Κίνα και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχουν επιβαρύνει την ευρωζώνη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης έκλεισε το έτος σε ύφεση, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις στμάτησαν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το υψηλό κόστος ενέργειας. Οι αναμενόμενες αυξήσεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ολόκληρη την περιοχή υπογραμμίζουν το δύσκολο τελευταίο μίλι προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή