Απροσδόκητη μείωση σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν σε χαμηλό ενός έτους εν μέσω επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης. Όπως επισημαίνει το Reuters, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση τον Δεκέμβριο, ενδέχεται να μηδενιστεί η επίδραση του εμπορίου στην οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν επίσης ότι μειώθηκαν και οι εξαγωγές τον Νοέμβριο, καθώς και η παγκόσμια ζήτηση είναι συγκρατημένη στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος.

Ομόλογα ΗΠΑ: Πάνω από το 4% η απόδοση του 10ετούς

Η ζήτηση επιβραδύνεται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό μετά τις έντονες αυξήσεις των επιτοκίων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες από το 2022 για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed πιθανότατα έληξε, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού το συντομότερο τον Μάρτιο.

«Η αδυναμία τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών κατά τον Νοέμβριο υποδηλώνει ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη στο εξωτερικό συνδυάζεται τώρα με μείωση της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε στο Reuters ο Andrew Hunter, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics.

Τα στοιχεία

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 2,0% στα 63,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι πρόβλεψης των οικονομολόγων για διεύρυνση στα 65 δις. δολάρια.

Οι εισαγωγές συνολικά μειώθηκαν κατά 1,9%, ή 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 316,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% στα 257,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη οικιακής χρήσης.

Μείωση σημειώθηκε επίσης στις εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και βιομηχανικών προμηθειών και υλικών, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Όμως οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της πτώσης στον εξοπλισμό γεωτρήσεων και πετρελαιοπηγών, υποδηλώνοντας ότι οι αδύναμες επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό εξακολούθησαν να συνεχίζονται το τέταρτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή