Το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι επενδυτές να κινηθούν θίγει σήμερα η UBS, στο σημείωμα για τις επενδύσεις μετά το ράλι των αγορών στα τέλη του 2023 (Investing after the late-2023 rally), αναγνωρίζοντας ότι από τότε που δημοσίευσε τις προοπτικές της για το επόμενο έτος στα μέσα Νοεμβρίου, οι παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα υψηλής ποιότητας έχουν σημειώσει άνοδο.

Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά περίπου 16% από το χαμηλό του Οκτωβρίου και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου είναι περίπου μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Τέτοιες κινήσεις της αγοράς αποτελούν απάντηση σε ένα μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου ο πληθωρισμός, τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τα επιτόκια εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις επενδυτικές προοπτικές, εξηγεί η UBS.

Goldman Sachs: Ο κόσμος μπαίνει σε ένα νέο σούπερ κύκλο ιστορικών αλλαγών

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν εκπληκτικά ήπιος, με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Νοεμβρίου να επιβεβαιώνουν την τάση που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία βρίσκεται σε πορεία προσέγγισης των στόχων της κεντρικής τράπεζας έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις υποδηλώνουν επίσης ανθεκτική ανάπτυξη, με τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις προσδοκίες και η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι ακόμη εύρωστη.

Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων, με τον πρόεδρο Jerome Powell να δηλώνει ότι η Federal Reserve είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και αν οι ΗΠΑ δεν εισέλθουν σε ύφεση. Ως εκ τούτου, η UBS αναθεώρησε τα πιθανά σενάρια για το επόμενο έτος.

Βασικό σενάριο – Ήπια προσγείωση (πιθανότητες 60%)

Το βασικό σενάριο προβλέπει μια ήπια προσγείωση, κατά την οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται λίγο κάτω από την τάση, αποφεύγεται η ύφεση στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τους στόχους της κεντρικής τράπεζας έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η Fed μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης.

Η UBS πιστεύει ότι οι αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης στις ΗΠΑ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε υψηλότερη προληπτική αποταμίευση και ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί με πιο σταδιακό ρυθμό. Αν και οι αγορές τιμολογούν τώρα πιο απότομες μειώσεις επιτοκίων από την πρόβλεψη της UBS, οι αναλυτές της πιστεύουν ότι η Fed προσπαθεί να ισορροπήσει την επιθυμία της να βοηθήσει την οικονομία να αποφύγει την ύφεση με τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και του πυρήνα του πληθωρισμού που εξακολουθούν να υποδηλώνουν την ανάγκη για κάπως περιοριστική νομισματική πολιτική.

Σε αυτό το σενάριο, η UBS περιμένει μέτρια περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και περαιτέρω μέτρια κέρδη για τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης, αύξησε τον στόχο για τον S&P 500 έως το τέλος του 2024 στις 5.000 μονάδες και διατήρησε τον στόχο για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 3,5%.

Ανοδικό σενάριο (πιθανότητα 20%)

Αυτό το σενάριο δεν θα προβλέπει ουσιαστική επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία θα παραμείνει στο επίπεδο της τάσης ή πάνω από αυτό, σύμφωνα με την UBS. Επιπλέον, η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια προληπτικά για να αποφύγει ενδεχομένως την έναρξη ενός κύκλου μείωσης επιτοκίων πολύ κοντά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με έξι μειώσεις επιτοκίων το 2024 που θα αρχίσουν ήδη από τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός πέφτει επίσης ταχύτερα και σταθερότερα σε αυτή την περίπτωση, παρέχοντας στη Fed περαιτέρω δικαιολογία για να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο από ό,τι στο σενάριο της ήπιας προσγείωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο S&P 500 θα μπορούσε να φτάσει τις 5.300 μονάδες μέχρι το τέλος του 2024, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 4%.

Αρνητικό σενάριο – Σκληρή προσγείωση (πιθανότητα 20%)

Μια επιβράδυνση της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε μια μέτρια ύφεση στις ΗΠΑ. Η πιθανή σοβαρότητα αυτού του σεναρίου, ωστόσο, θα μετριαζόταν από τη μέχρι τώρα χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις πιθανές απότομες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed ως απάντηση.

Σε αυτό το σενάριο, η UBS θα περίμενε ότι οι μετοχές θα είχαν έντονα αρνητικές αποδόσεις και τα ομόλογα έντονα θετικές αποδόσεις, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο θα προσελκύσουν εισροές. Ενώ αυτό το σενάριο παραμένει πιθανό, κάθε μήνας που περνάει με τα εισερχόμενα στοιχεία να συνεχίζουν να καταδεικνύουν μια υγιή αμερικανική οικονομία μειώνει την πιθανότητα ύφεσης λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Εναλλακτικά σενάρια

Η UBS συστήνει προσοχή όσον αφορά τον κίνδυνο ότι μια περίοδος πληθωρισμού υψηλότερου του αναμενόμενου ή υπερβολικής προσφοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών για τα επιτόκια ή να ωθήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξανά γύρω στο 5%.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν αρνητικό τόσο για τις αγορές ομολόγων όσο και για τις αγορές μετοχών, αν και η πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού και των προσδοκιών για τα επιτόκια της Fed το καθιστούν λιγότερο πιθανό από ό,τι φαινόταν στα τέλη του περασμένου έτους.

Έτσι, η UBS επαναλαμβάνει την συμβουλή οι επενδυτές να διαχειριστούν τη ρευστότητα περιορίζοντας τα υπόλοιπα μετρητών και κλειδώνοντας τις αποδόσεις. Ενώ η μεταβλητότητα των αποδόσεων είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή βραχυπρόθεσμα, η UBS αναμένει θετικές αποδόσεις για τα ποιοτικά ομόλογα σε ένα εύρος σεναρίων της αγοράς φέτος. Διατηρεί επίσης την προτίμησή της για ποιότητα στις μετοχές.

Τέλος, η UBS υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και εναλλακτικών λύσεων, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης