Ο τρέχων κύκλος των μετοχών έχει εκπληκτικές ομοιότητες με την ήπια προσγείωση που παρατηρήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, διαπιστώνει η Morgan Stanley, η οποία πλέον προβλέπει άνοδο 11% ή στις 2.115 μονάδες για τον δείκτη MSCI Europe. Εάν συνυπολογιστούν και οι επιστροφές κεφαλαίου και τα μερίσματα, τότε η απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών το 2024 μπορεί να φτάσει το 16%.

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, οι ομοιότητες είναι εντυπωσιακές με το πρόσφατο απότομο ράλι και το pullback που ακολουθείται σύμφωνα με τα μοτίβα περιστροφής της Fed του 1995 και του 2019.

Morgan Stanley: Αναμένει αύξηση εσόδων από την Ιαπωνία

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, οι διορθώσεις θα είναι τακτικές και θα αποτελέσουν τις βάσεις στη συνέχεια για υψηλότερα επίπεδα, καθώς θα οι αγορές θα τροφοδοτούνται από την ελπίδα για μείωση των επιτοκίων και την προσέγγιση των χαμηλών προσδοκιών για τα κέρδη.

Μόλις ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων, οι ροές από τα κεφάλαια της χρηματαγοράς θα πρέπει να κατευθυνθούν προς πιο επικίνδυνες τοποθετήσεις, καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών συγχωνεύσεων και εξαγορών παραμορφώνει την εκτίμηση για την ανταμοιβή κινδύνου.

Μην υπολογίζετε σε μείωση επιτοκίου τον Μάρτιο

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2024 μπορεί να απογοητευτούν όμως, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν σε εκπληκτικά ύψη. Οι αγορές έχουν επί του παρόντος πιθανότητες 75%, περίπου, για μειώσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι προβλέψεις της Morgan Stanley δείχνουν ότι οι μειώσεις είναι απίθανο να γίνουν πριν από τον Ιούνιο.

Προσδοκίες που βασίζονται σε δεδομένα

Τα δεδομένα είναι κρίσιμα για τις αποφάσεις της Fed αναφέρει η Morgan Stanley, και και τα δύο θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς αναδύονται νέες πληροφορίες.

Στη συνεδρίαση πολιτικής του Μαρτίου, η Fed θα έχει στα χέρια της μόνο στοιχεία από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τα οποία πιθανότατα δεν θα παρέχουν αρκετές πληροφορίες ώστε η κεντρική τράπεζα να είναι έτοιμη να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων.

Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Μάρτιο, εκτός εάν οι μισθοδοσίες προσθέσουν λιγότερες από 50.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο και οι βασικές τιμές αυξηθούν λιγότερο από 0,2% από μήνα σε μήνα.

Ωστόσο, απροσδόκητες διακυμάνσεις στην απασχόληση και τις τιμές καταναλωτή, ή μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες ή στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση νωρίτερα από ό,τι αναμένουμε.

Τι θα φέρει την αλλαγή

Κατά την Morgan Stanley, υπάρχουν κάποια σενάρια στα οποία η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, όπως: έντονη επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών, σημάδια απότομης οικονομικής ύφεσης ή βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με ασθενή πληθωρισμό.

Ο ασθενέστερος πληθωρισμός και οι μισθοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων, τον Μάιο ιδιαίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία