Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, τις οποίες και ενέτειναν μετά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,6%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,94% στις 7.580 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,88% στις 16.543 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,57% στις 7.383 μονάδες.

Σε  επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία λιανικής Marks & Spencer σημείωσε απώλειες 4%, αφού επισήμανε τις «βραχυπρόθεσμες προκλήσεις», παρά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων των Χριστουγέννων. Εν τω μεταξύ, η Tesco σημείωσε άνοδο 1,3% μετά την άρση της πρόβλεψης για τα κέρδη της.

Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξε αύξηση στις τιμές καταναλωτή κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν αναγνώσεις 0,2% και 3,2% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία οδηγούν πλέον αρκετά χαρτοφυλάκια στο να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 67% της πρώτης μείωσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

«Η σημερινή ανακοίνωση για τον πληθωρισμό μας κάνει όλο και πιο σίγουρους ότι οι εκτιμήσεις για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Μάρτιο είναι πρόωρες», δήλωσε όμως ο Matthew Ryan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ebury.

«Ενώ το κρίσιμο μέτρο για τον πυρήνα του πληθωρισμού, το οποίο αφαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, συνεχίζει να μειώνεται, η πτωτική τάση σε αυτό το μέτρο φαίνεται επίσης να έχει σταματήσει. Αυτό θα είναι μια έντονη αιτία ανησυχίας για τους αξιωματούχους της FOMC, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει σχεδόν σε πλήρη απασχόληση και έχει δείξει μόνο μέτρια σημάδια επιβράδυνσης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια