Μια συναλλαγή  στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds, που πραγματοποιήθηκε καθώς  καταλάγιαζε η σκόνη από την ανάγνωση του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου την Πέμπτη, ήταν η μεγαλύτερη σε μέγεθος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στις 10:46 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης, καθώς η αγορά ηρεμούσε μετά την αφομοίωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε περαιτέρω του αναμένομενου τον Δεκέμβριο. Αφορούσε 72.000 συμβόλαια  Φεβρουαρίου 2024, τα οποία λήγουν στις 29 Φεβρουαρίου. Πηγές της αγοράς  λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή, ενώ η CME Group μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος μπλοκ fed funds τουλάχιστον από το 2016.

Κρυπτονομίσματα: Ποιοι βλέπουν το Bitcoin να ξεπερνά τα 250.000 δολ.

H price action – μορφή τεχνικής ανάλυσης, που αγνοεί τους θεμελιώδεις παράγοντες ενός τίτλου και εξετάζει κυρίως το ιστορικό των τιμών του τίτλου-  στην οποία συμφώνησε ο αγοραστής άξιζε στάθμιση κινδύνου σε μετρητά ύψους 3 εκατ. δολαρίων ανά μονάδα βάσης. Αυτό είναι παρόμοιο με την αξία περίπου 15 δισ. δολαρίων του τρέχοντος 2ετούς ομολόγου. Οι μεγάλες συναλλαγές μπλοκ στις αγορές fed funds είναι συνηθισμένες και δεν αποτελούν ένδειξη ότι ένα hedge fund ή μια τράπεζα προετοιμάζεται ή αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα.

Ωστόσο το κίνητρο πίσω από αυτή την συναλλαγή αποτελεί μυστήριο.

Η ημερομηνία λήξης του συμβολαίου καλύπτει μόνο τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, όπου οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων είναι κοντά στο μηδέν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συναλλαγή συνδέεται μάλλον με την κάλυψη μιας υφιστάμενης θέσης πώλησης στο συμβόλαιο ή έναντι άλλου μέσου, όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το Secured Overnight Funding Rate (SOFR). Οι συναλλαγές SOFR έναντι fed funds έχουν γίνει δημοφιλείς από την αρχή του έτους μετά την αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με την συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve.

Το ανοικτό ενδιαφέρον – ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών συμβάσεων παραγώγων- έχει αυξηθεί  για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου 2024 σε σχεδόν 500.000 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, με ονομαστική αξία 2,5 τρισ. δολαρίων στο κλείσιμο της Τετάρτης.  Τα στοιχεία του ανοιχτού ενδιαφέροντος της Παρασκευής, που δημοσιεύονται στην αρχή της συνεδρίασης στην Ασία, θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στα κίνητρα πίσω από τη συναλλαγή, αν  επρόκειτο για κερδοσκοπικό ποντάρισμα σε μια μείωση των επιτοκίων τον Ιανουάριο ή απλώς για κάλυψη μιας θέσης πώλησης. Πέρα όμως από το κίνητρο θα καταγραφεί στο ιστορικό των συναλλαγών ρεκόρ της αγοράς των fed funds futures.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης