Με κέρδη κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, αν και η πρώτη δέσμη των τραπεζικών αποτελεσμάτων δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τη Wall Street, την ώρα όμως που οι πληθωριστικές ανησυχίες κάμπτονται σήμερα μετά τα νέα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,21% στις 37.789 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 4.800 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,33% στις 15.020 μονάδες.

Κρυπτονομίσματα: Ποιοι βλέπουν το Bitcoin να ξεπερνά τα 250.000 δολ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι δείκτες οδεύουν προς μέτρια κέρδη. Ο Dow σημειώνει άνοδο περίπου 0,7%, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,8%. Ο Nasdaq, έχει καλύτερη επίδοση, αφού σημειώνει κέρδη 3% μέχρι σήμερα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Delta Air Lines σημειώνει πτώση 5%, ακόμη και μετά την δημοσίευση κερδών που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα για το τέταρτο τρίμηνο. Η Bank of America χάνει περισσότερο από 2% μετά την πτώση των κερδών του τέταρτου τριμήνου, ενώ η Wells Fargo χάνει 1,2% αφού η τράπεζα προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2024 θα μπορούσαν να είναι 7% έως 9% χαμηλότερα από πέρυσι, παρόλο που τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο εκτινάχθηκαν.

Η JPMorgan ξεχωρίζει όμως θετικά, σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 2,5%, ακόμη και όταν η τράπεζα δήλωσε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 15% στα 9,31 δισ. δολάρια το 2023.

Επίσης, η μετοχή της Exxon Mobil σημειώνει άνοδο 1,3% και της Chevron ενισχύεται κατά 1,3% μετά την εκτίναξη των τιμών του αργού στον απόηχο των επιθέσεων των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στις δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη.

Ο πληθωρισμός χονδρικής

Παράλληλα, υποστηρικτικά λειτουργεί σήμερα η αναπάντεχη πτώση των τιμών παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 1% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Η μείωση του Δεκεμβρίου οφείλεται σε πτώση 0,4% στις τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ο PPI εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση. Ο ίδιος δείκτης αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Τα στοιχεία έρχονται αφού οι επενδυτές υποδέχτηκαν σχετικά ψύχραιμα τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των καταναλωτών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,3% τον μήνα και 3,4% από πέρυσι.

Το ύψος των τιμών επιδρά αρνητικά στους συμμετέχοντες στην αγορά που ελπίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve είναι στον ορίζοντα, σχολίασε ο Greg Bassuk, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments. Οι αγορές τιμολογούν με περίπου 70% πιθανότητα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει πρώτα το επίπεδο των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ωστόσο, ο Bassuk είπε ότι η τελευταία ανάγνωση του δείκτη τιμών μπορεί να μην είναι αρκετή για να αλλάξει η αγορά τις προσδοκίες της για τα επιτόκια. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια εξήγηση για την ψυχραιμία που επικράτησε στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street