Την κατάργηση 20.000 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2026 ανακοίνωσε η Citigroup, προχωρώντας στο επόμενο στάδιο του πιο δραστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας εδώ και δεκαετίες.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει ενεργητικού θα απολύσει το 10% του προσωπικού της , που ανερχόταν σε 200.000 εργαζόμενους τον Δεκέμβριο.  Εξαίρεση αποτελεί η μονάδα της στο Μεξικό, η οποία θα αποσχιστεί από τον όμιλο.

Citigroup: Ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο- Περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας

Η Citi, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal,  ανέλυσε λεπτομερώς τα σχέδια μείωσης του κόστους την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα τα τέταρτου τριμήνου του 2023, που ήταν χειρότερα αποτελέσματα τριμήνου τα τελευταία 15 χρόνια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Τζέιν Φρέιζερ, ανέλαβε τα ηνία της  τράπεζας το 2021 με εντολή να εξορθολογήσει και να απλοποιήσει την άλλοτε μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Η ευρεια γκάμα των χρηματοπιστωτικών προϊόντων της  και η διεθνής της  λειτουργία, που παλαιότερα ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός μοναδικού franchise, καταλήγουν τώρα σε μια τράπεζα που αξίζει σημαντικά λιγότερο από τις ομόλογες της.

«Κάθε τράπεζα είναι συνάρτηση αυτού που έχει γίνει τα τελευταία 30 με 40 χρόνια – δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη» τόνισε ο Κεν Ουσντίν, αναλυτής της Jefferies πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων , ο οποίος έχει αξιολόγηση “hold” για τις μετοχές της Citi. «Βρίσκονται στη μέση ενός πολυετούς σχεδίου για τον εξορθολογισμό της στρατηγικής, την εστίαση στα δυνατά σημεία, την απομάκρυνση στρωμάτων πλεονάζοντος προσωπικού και την κατευθυνόμενη βελτίωση. Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου. Ας δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς».

Οι μετοχές της Citigroup σημείωσαν ελαφρά άνοδο στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής. Οι μετοχές της Bank of America και της Wells Fargo σημείωσαν πτώση.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού ομίλου

Από τότε που ανέλαβε η Φρέιζερ, η τράπεζα έχει εστιάσει στους εταιρικούς πελάτες στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό ενώ έχει αποχωριστεί ορισμένες από τις διεθνείς καταναλωτικές τραπεζικές δραστηριότητες της.

Τον Σεπτέμβριο η ισχυρά κυρία του ομίλου ανακοίνωσε ότι απλοποιεί την οργανωτική δομή της Citi οργανωτική δομή, εξαλείφοντας τα επίπεδα διαχείρισης. Η τράπεζα άρχισε τις απολύσεις τον Νοέμβριο και οι εργαζόμενοι εκτιμούσαν ότι η Citi θα περικόψει  το 10% του εργατικού δυναμικού της. Η σημερινή ανακοίνωση τους επιβεβαίωσε.

Με την περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας, η Citi αναμένει να μειώσει τα ετήσια έξοδά της σε 51 έως 53 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. Τα έξοδα ανήλθαν σε 56,4 δισ. δολάρια πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από διάφορες εκποιήσεις και του ειδικού τέλους που επέβαλε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων στις τράπεζες μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών πέρυσι.

«Δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει στην απλούστευση και τις εκποιήσεις, το 2024 θα είναι ένα σημείο καμπής, καθώς θα είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε πλήρως στην απόδοση των πέντε επιχειρήσεων μας και στον μετασχηματισμό μας”, ανέφερε την Παρασκευή σε δήλωσή της η  Φρέιζερ.

Συνολικά, η Citi ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,16 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι καθαρών κερδών ύψους 2,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,16 δολαρίων ανά μετοχή την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3% σε 17,4 δισ. δολάρια από 18 δισ. δολάρια. Η Citi ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη υποτίμηση του πέσο της Αργεντινής εξαφάνισε 880 εκατ. δολάρια από τα έσοδα του πιο πρόσφατου τριμήνου.

Ο τομέας υπηρεσιών της Citi, ο οποίος παρέχει μια σειρά από back-office λειτουργίες για εταιρείες και διαχειριστές επενδύσεων, είχε έσοδα 4,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 6%.

Τα συνολικά έσοδα από τις συναλλαγές μειώθηκαν κατά 19% στα 3,4 δισ. δολάρια. Οι συναλλαγές σε ομόλογα και άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος σημείωσαν πτώση 25%, χάρη στην υποτίμηση της Αργεντινής και τις λιγότερο ευμετάβλητες αγορές. Τα έσοδα από τα γραφεία διαπραγμάτευσης μετοχών της Citi αυξήθηκαν κατά 9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή