Την Global Infrastructure Partners (GIP) έναντι 12,5 δισ. δολαρίων θα αγοράσει η BlackRock, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας την Παρασκευή.  Η εξέλιξη αυτή είναι ένα μεγάλο στοίχημα στα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει το Reuters.   και ανακοίνωσε ανακατατάξεις στην ανώτατη διοίκησή της.

BlackRock: H νέα εποχή επενδύσεων του 2024 θέλει τόλμη

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 12 εκατομμύρια μετοχές της BlackRock, θα θέσει τον γίγαντα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο επίκεντρο των επενδύσεων σε λιμάνια, ενέργεια και έργα ψηφιακών υποδομών σε όλο τον κόσμο.

Μόλις κλείσει η συμφωνία, η εταιρεία θα κατέχει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υποδομών σε ένα χαρτοφυλάκιο που κυμαίνεται από την αμερικανική αγορά εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου έως τις υπηρεσίες αποχέτευσης στη Γαλλία και τα αεροδρόμια στην Αγγλία και την Αυστραλία.

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για υλικοτεχνικές και ψηφιακές υποδομές και τα τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη μετάβαση από την ενέργεια υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, έχουν καταστήσει την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των θεσμικών επενδυτών.

«Οι υποδομές είναι μία από τις πιο συναρπαστικές μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Larry Fink.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλες τις αγορές, βρίσκεται στο κυνήγι για μια συμφωνία μετασχηματισμού, όπως ελπίζει, καθώς τα έσοδά της έμειναν στάσιμα και οι δραστηριότητές της στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης δέχθηκαν πολιτικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτή είναι η ευκαιρία (του Fink) να βάλει το τελικό του αποτύπωμα στην εταιρεία» και να της επιτρέψει να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η BlackStone και η Apollo Global Management, δήλωσε ο Kyle Sanders, αναλυτής της Edward Jones, ο οποίος έχει αξιολόγηση buy για τη μετοχή.

Η GIP ιδρύθηκε το 2006, διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και έχει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο Gatwick της Βρετανίας, το λιμάνι της Μελβούρνης και μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα.

Αλλαγές στο management

Η BlackRock παρουσίασε επίσης αλλαγές στη δομή της ανώτατης διοίκησης, την ώρα που οι εικασίες για το ποιος θα διαδεχθεί τον Fink, ο οποίος ίδρυσε τη BlackRock το 1988, αυξάνονται.

Ο Stephen Cohen γίνεται επικεφαλής του τμήματος προϊόντων και θα ηγηθεί μιας νέας παγκόσμιας ομάδας στρατηγικής προϊόντων, ενώ ο Salim Ramji, παγκόσμιος επικεφαλής των iShares και των επενδύσεων σε δείκτες, αποχωρεί, σύμφωνα με υπόμνημα της εταιρείας που είδε το Reuters.

Η BlackRock δημιουργεί επίσης μια νέα διεθνή επιχειρηματική δομή υπό την Rachel Lord που θα ηγηθεί της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Ασίας-Ειρηνικού, αναφέρεται στο υπόμνημα.

Πέντε από τους ιδρυτικούς εταίρους της GIP θα ενταχθούν στην BlackRock, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της GIP Bayo Ogunlesi, ο οποίος θα ενταχθεί επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της BlackRock μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προστίθεται.

Ο Ogunlesi θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Goldman Sachs μετά τη μετακίνησή του στην BlackRock, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman David Solomon.

Η συμφωνία προσθέτει “νέους διεκδικητές” στον κατάλογο των υποψηφίων για τη διαδοχή του Fink, ο οποίος στα 71 του χρόνια δεν έχει ακόμη ορίσει τον ενδεχόμενο αντικαταστάτη του, δήλωσε η Cathy Seifert, αναλύτρια της CFRA.

“Καθώς τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία γίνονται όλο και πιο σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού μείγματος της BlackRock, οι δεξιότητες του επόμενου ηγέτη στον τομέα των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων θα γίνουν πιο σημαντικές”, δήλωσε η ίδια.

Χτύπημα κερδών

Η BlackRock ανακοίνωσε επίσης αύξηση 8% στα τριμηνιαία κέρδη της, υποβοηθούμενη από την ανάκαμψη των αγορών που ενίσχυσε τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία.

Οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας – ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χωρίς απότομη αύξηση της ανεργίας – έχουν χαροποιήσει τις αγορές τους τελευταίους μήνες.

Η ήπια κλίση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα από τον Ιούλιο, έχει επίσης ενισχύσει το κλίμα, βοηθώντας την BlackRock να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο με 10,01 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM), από 8,59 τρισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε προσαρμοσμένη βάση, η BlackRock κέρδισε 1,45 δισ. δολάρια ή 9,66 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 1,36 δισ. δολαρίων ή 8,93 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές κατά μέσο όρο ανέμεναν κέρδη 8,84 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 0,4% την Παρασκευή, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 0,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή