Ο Λάι Τσινγκ-τε, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της Ταϊβάν για την προεδρία, είναι ο πρώτος που έφθασε τα πέντε εκατομμύρια ψήφους και βαδίζει προς τη νίκη.

Ο Χου Γιου-ιχ, προεδρικός υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊβάν, του Κουμιντάνγκ, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις εκλογές. Ο Χου συνεχάρη επίσης τον Λάι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ταϊβάν-Κίνα: Πόσο καταστροφικός θα μπορούσε να είναι ένας πόλεμος

Οι Ταϊβανοί ψηφοφόροι υποστήριξαν τον υποψήφιο για την προεδρία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) Λάι Τσινγκ-τε , απόρριπτοντας τις προειδοποιήσεις της Κίνας να μην τον ψηφίσουν σε εκλογές.

Το DPP του σημερινού αντιπροέδρου Lai, το οποίο υπερασπίζεται την ξεχωριστή ταυτότητα της Ταϊβάν και απορρίπτει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας, επεδίωκε μια τρίτη θητεία, χωρίς προηγούμενο στο πλαίσιο του τρέχοντος εκλογικού συστήματος της Ταϊβάν.

Ο Lai αντιμετώπιζε δύο αντιπάλους για την προεδρία – τον Hou Yu-ih του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊβάν, το Kuomintang (KMT) και τον πρώην δήμαρχο της Ταϊπέι Ko Wen-je του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν, που ιδρύθηκε μόλις το 2019.

Προεκλογικά, η Κίνα κατήγγειλε τον Λάι ως επικίνδυνο αυτονομιστή, λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν σήμαινε πόλεμο και απέρριψε τις εκκλήσεις του Λάι για συνομιλίες.

Ο Λάι λέει ότι είναι αφοσιωμένος στη διατήρηση της ειρήνης και του status quo στα στενά της Ταϊβάν και στην ενίσχυση της άμυνας του νησιού.

Tα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών αναμένονταν αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου. Η συμμετοχή ήταν υψηλή καθώς εκτιμάται ότι το 70% των 19 εκατομμυρίων περίπου ψηφοφόρων του νησιού έχουν ψηφίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα