Ενώ η παγκόσμια οικονομία πασχίζει να ανακάμψει από τις παρενέργειες της πανδημίας ήρθαν δύο πόλεμοι – Ουκρανία και Γάζα – να μας υπενθυμίσουν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις που υποβόσκουν επί μακρόν τελικά πάντα είναι πιθανό να ξεσπάσουν σε πραγματική ένοπλη σύρραξη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως το επόμενο «σκηνικό πολέμου» ενδέχεται να στηθεί στην Ταϊβάν, πιο μακριά από τη γειτονιά μας μεν, αλλά με τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου να είναι για πολλούς καταστροφικές. Από τους επενδυτές της Wall Street μέχρι τους στρατιωτικούς επιτελείς και το πλήθος των επιχειρήσεων που βασίζονται στους ημιαγωγούς της ασιατικής νησιωτικής χώρας, άπαντες κινούνται ήδη για την αντιστάθμιση ενός τέτοιου κινδύνου.

Ολλανδικό «μπλόκο» στα κινέζικα τσιπ – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι εκλογές της Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου είναι το γεγονός που ξαναφέρνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο προσκήνιο.

Το τίμημα μιας πιθανής σύγκρουσης ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν χαρακτηρίζεται περισσότερο από βαρύ: το Bloomberg εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερο από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί σε περίπου 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ – επισκιάζοντας το οικονομικό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 ή την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Bloomberg Economics μοντελοποίησε δύο σενάρια: μια κινεζική εισβολή που θα παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια τοπική σύγκρουση και έναν αποκλεισμό που θα αποκόψει την Ταϊβάν από το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Για τα δύο αυτά σενάρια χρησιμοποιείται μια σειρά μοντέλων για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο παγκόσμιο ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα στην παραγωγή ημιαγωγών, τη διαταραχή της ναυτιλίας στην περιοχή, τις εμπορικές κυρώσεις καθώς και τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ανάλυση εκτιμά ότι για τους βασικούς αντιμαχόμενους, τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες και το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη, το μεγαλύτερο πλήγμα θα προέλθει από την έλλειψη ημιαγωγών. Κάτι μάλλον λογικό αφού οι γραμμές παραγωγής των εργοστασίων που παράγουν φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες και smartphones – τομείς όπου τα high-end μικροτσίπ της Ταϊβάν είναι αναντικατάστατα – απλά θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Από εκεί και πέρα ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλοι τομείς που χρησιμοποιούν μικροτσίπ χαμηλότερης ποιότητας προβλέπεται επίσης να δεχτούν επίσης σημαντικό πλήγμα.

Πάντως οι αναλυτές του Bloomberg δεν θεωρούν ότι στην πραγματικότητα αυτά τα σενάρια είναι επικείμενα καθώς ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πολύ απλά δεν συγκεντρώνει στρατεύματα στις ακτές. Επιπλέον, τα πρόσφατα δημοσιεύματα για διαφθορά στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να διεξάγει μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση.

Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εντάσεις υποχώρησαν κάπως στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Σι, ο οποίος υποσχέθηκε μέτρα για να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε επίσης ότι η Κίνα μπορεί να σχεδιάζει μια πολύπλευρη αντίδραση στις εκλογές της Ταϊβάν, με στρατιωτικές επιδρομές, οικονομικές κυρώσεις και ασύμμετρες τακτικές, όπως κυβερνοεπιθέσεις. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και την Ταϊπέι λένε ότι η περίοδος από τις εκλογές έως την ορκωμοσία του νέου προέδρου τον Μάιο είναι μια επικίνδυνη περίοδος για κινεζικές ενέργειες που θα αποσκοπούσαν στο να εγκλωβίσουν τον επόμενο πρόεδρο της Ταϊβάν.

Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο από την ανάλυση του Bloomberg Economics, ίσως είναι αυτό: το κόστος μιας κρίσης ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν τόσο υψηλό για όλους τους παίκτες που το κίνητρο για την αποφυγή της θα ήταν ισχυρό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής