Αν και πιθανότατα θα υπάρχει πάντα μια διαρκής επιθυμία για πολλούς να αποκτήσουν ένα καταφύγιο στο Παρίσι ή μια βίλα στην Τοσκάνη, η ελκυστικότητα και οι οικονομικές δυνατότητες των παγκόσμιων αγορών ακινήτων μετατοπίζονται για διάφορους λόγους από το ένα έτος στο άλλο.

Οι αξίες των ακινήτων αλλάζουν, νέες εξελίξεις εμφανίζονται, τα νομίσματα παρουσιάζουν διακυμάνσεις και οι νόμοι προσαρμόζονται, όλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι αγορές που προσελκύουν επί του παρόντος τους παγκόσμιους επενδυτές και είναι έτοιμες για μεγαλύτερη ανάπτυξη περιλαμβάνουν την Αυστραλία, το Μεξικό, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, σύμφωνα με τους γνώστες του Sotheby’s International Realty. Κάθε ένας από τους προορισμούς προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο από πλεονεκτήματα για εγχώριους και ξένους επενδυτές ακινήτων.

Ο προορισμοί lifestyle της Αυστραλίας

Ενώ επενδυτές εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας από όλο τον κόσμο διαθέτουν ακίνητα στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, συχνά επιλέγουν να αγοράσουν ένα δεύτερο σπίτι σε έναν από τους προορισμούς διακοπών στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, λέει ο Πολ Άρθουρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Queensland Sotheby’s International Realty.

«Τα ονομάζουμε «ιδιοκτησίες τρόπου ζωής» και η πολιτεία του Κουίνσλαντ έχει πέντε ή έξι από τις καλύτερες τοποθεσίες στον τρόπο ζωής στην Αυστραλία», λέει ο Άρθουρ. Ανάλογα με την τοποθεσία, το 10% έως το 20% των αγοραστών είναι ξένοι, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών ομογενών, με τους υπόλοιπους να είναι εγχώριοι αγοραστές.

Για τους διεθνείς επενδυτές, ο Άρθουρ επισημαίνει την τρέχουσα ευκαιρία να επωφεληθούν από καλύτερη αξία, επειδή το αυστραλιανό δολάριο είναι αδύναμο σε σύγκριση με το ευρώ, τη λίρα και το αμερικανικό δολάριο.

«Η αξία των ακινήτων σχεδόν διπλασιάστηκε στην περιοχή Gold Coast του Κουίνσλαντ τα τελευταία τρία χρόνια», λέει ο Άρθουρ. Η Χρυσή Ακτή είναι γνωστή για τις παρθένες παραλίες της, τη λάμψη και τη γοητεία της, τη νυχτερινή ζωή και την γαστρονομία.

Πολλοί από τους αγοραστές διαμερισμάτων εκεί αναζητούν ακίνητα μπροστά στο κανάλι με αποβάθρες για σκάφη και τζετ σκι, λέει ο Άρθουρ.

Η περιοχή Whitsundays, η οποία προσφέρει πρόσβαση στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και έχει πολλά νησιά και ιδιωτικά νησιά, απευθύνεται σε σοβαρούς ιστιοπλόους, λέει ο Άρθουρ. Αγοράζουν κυρίως διαμερίσματα που ξεκινούν από 1,2 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας και άνω. Οι μονοκατοικίες σε ένα νησί κοστίζουν έως και 20 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

Η Πόλη του Μεξικού Πόλη αναδεικνύεται σε πολιτιστικό φάρο

Η Πόλη του Μεξικού είναι ένα από τα κορυφαία μέρη στον κόσμο για ποιότητα ζωής, λέει η Λάουρα ντε λα Τόρε ντε Σκιπσέι, επαγγελματίας ακινήτων στην Mexico Sotheby’s International Realty. Η πρωτεύουσα, γνωστή για την εντυπωσιακή τέχνη και τα αρχαιολογικά της μουσεία, το παγκοσμίου φήμης shopping, τη συναρπαστική νυχτερινή ζωή και τα διάσημα εστιατόρια, αποτελεί πόλο έλξης για Αμερικανούς και Καναδούς που αναζητούν έναν μητροπολιτικό τρόπο ζωής.

«Έχουμε δει μια μεγάλη εισροή απομακρυσμένων εργαζομένων από την Αμερική και τον Καναδά που μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι εδώ και να βιώσουν μια εκπληκτική ποιότητα ζωής», είπε η ντε Σκιπσέι. «Αμερικανοί κατασκευαστές έρχονται επίσης στο Μεξικό και φέρνουν τα στελέχη τους εδώ, καθώς και έχουμε ομογενείς από όλο τον κόσμο που θέλουν να απολαύσουν την πόλη και τις περιοχές του θερέτρου».

Εκτός από την Πόλη του Μεξικού, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επενδύουν σε ακίνητα στην Οαχάκα, το Εσκοντίντο, το Πουέρτο Βαγιάρτα και τη Ριβιέρα Μάγια.

«Οι βασικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αγοράσουν ακίνητα εδώ είναι ο τρόπος ζωής και η κουλτούρα, ειδικά στην πόλη», λέει η ντε Σκιπσέι. «Επιπλέον, το Μεξικό είναι κοντά στις ΗΠΑ και είναι εύκολο να φτάσετε. Οι Ευρωπαίοι ελκύονται ιδιαίτερα από τις κοινότητες-θέρετρα για δεύτερη και τρίτη κατοικία.»

Για πολλά χρόνια, όλοι οι πελάτες της ήταν Μεξικανοί, τώρα, περισσότεροι Αμερικανοί και Βρετανικές οικογένειες αγοράζουν μονοκατοικίες στην πόλη σε γειτονιές που βρίσκονται πολλά αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά σχολεία. Οι άνθρωποι που αναζητούν τη νυχτερινή ζωή και το αστικό lifestyle έλκονται από την Condesa και την Roma, που είναι ήδη ακριβά και γνωστά.

Οι γειτονιές Colonia και Polanca είναι επίσης δημοφιλείς, ειδικά ο νέος ουρανοξύστης Rubén Darío 225, ο οποίος διαθέτει διαμερίσματα 4 έως 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με βεράντες μεγέθους δωματίου και θέα στην πόλη.

Η Σαουδική Αραβία – Έτοιμη για Πρόοδο

Ενώ τα πολυτελή ακίνητα μπορούν να βρεθούν σε αφθονία στη Σαουδική Αραβία, μόνο οι Σαουδάραβες μπορούν νααγοράζουν και πουλάνε ακίνητα εκεί, λέει ο Έρικ Κνάιντερ, διαχειριστής εταίρος στη Sotheby’s International Realty Σαουδικής Αραβίας.

«Από τεχνική άποψη, ένας εκπατρισμένος ή ξένος επενδυτής μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον στη Σαουδική Αραβία και να ακολουθήσει ένα εξαιρετικά αυστηρό σύνολο κανόνων για την αγορά ακινήτων», λέει ο Κνάιντερ. «Για παράδειγμα, πρέπει να χρησιμοποιούν το ακίνητο ως προσωπική τους κατοικία και μπορούν να έχουν μόνο ένα ακίνητο στο βασίλειο. Αλλά ειλικρινά, σχεδόν κανείς δεν το έχει κάνει αυτό».

Αλλά όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν.

Ένας νόμος που θα επιτρέψει ξένες επενδύσεις σε ακίνητα της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στα τελευταία στάδια, κάτι που θα σημάνει μια δραστική αλλαγή στη ζήτηση. Σύμφωνα με τον Κνάιντερ θα είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ και θα ενθαρρύνει περισσότερη ανάπτυξη.

Το Sotheby’s International Realty εισήλθε στη Σαουδική Αραβία στις αρχές του 2023 εν αναμονή των κανόνων που αλλάζουν το παιχνίδι.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κατασκευαστές στο βασίλειο εξέτασαν την ανάπτυξη επώνυμων κατοικιών, οι οποίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στο Ντουμπάι, αλλά οι περισσότεροι περίμεναν λόγω της έλλειψης ξένων επενδυτών. Οι ξένοι επενδυτές προσελκύονται από επώνυμες κατοικίες λόγω της αίσθησης άνεσης και πολυτέλειας που συνδέονται με αυτές.

Στη Σαουδική Αραβία, πολύ λίγες επώνυμες κατοικίες έχουν χτιστεί μέχρι στιγμής. Αντίθετα, οι αγοραστές πολυτελείας συνήθως αγοράζουν γη και χτίζουν ότι επιθυμούν.

Υπάρχουν κάποιες πολυτελείς κατοικίες, ειδικά στην ακτή της Τζέντα, όπως το Raffles, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες μονάδες με τουλάχιστον 875 τετραγωνικά μέτρα με τιμή από 2,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και άνω, αλλά πωλούνται μόνο σε Σαουδάραβες μέχρι στιγμής. Τα μόνα άλλα παραδείγματα τέτοιας ανάπτυξης είναι το Fairmont στο Ριάντ και το Four Seasons που έρχεται δίπλα στο Raffles.

Ο Κνάιντερ αναμένει δραματική αλλαγή όταν θεσπιστούν νέοι κανονισμοί, οι οποίοι αναμένει ότι θα μπορούσαν να γίνουν εντός του έτους.

Τουρκία: Η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός προσελκύουν παγκόσμιους αγοραστές

Η θέση της Τουρκίας ως σταυροδρόμι για την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή συμβάλλει στην κοσμοπολίτικη απήχηση της χώρας για ένα ευρύ φάσμα διεθνών αγοραστών, λέει ο Τζαν Τουρκάν, Διευθύνων Σύμβουλος της Türkiye Sotheby’s International Realty.

«Η κατά 300% υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξήσει τον τουρισμό και τη ζήτηση για κατοικίες», προσθέτει ο Τουρκάν. «Άτομα υψηλής καθαρής αξίας από τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζουν να αγοράζουν ακίνητα εδώ και, ως συνήθως, έχουμε πολλούς αγοραστές από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Λίβανο που αγοράζουν σπίτια στην Τουρκία επειδή τους αρέσει ότι είναι μια μουσουλμανική χώρα και ταυτόχρονα μια σύγχρονη χώρα».

Οι ξένοι αγοραστές που αγοράζουν ακίνητα αξίας 400.000 δολαρίων ΗΠΑ στην Τουρκία δικαιούνται τουρκική υπηκοότητα, η οποία λέει ότι έχει προσελκύσει πολλούς πλούσιους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν που θέλουν σταθερότητα.

«Μια άλλη ομάδα αγοραστών είναι άτομα υψηλής καθαρής αξίας που θέλουν απλώς μια ιδιαίτερη πολυτελή κατοικία για να απολαμβάνουν διακοπές πλήρους απασχόλησης ή για αρκετές εβδομάδες κάθε χρόνο», λέει. «Βλέπουμε επίσης Ευρωπαίους αγοραστές, ειδικά Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, που θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία».

Στην Κωνσταντινούπολη, οι διεθνείς επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, λόγω των ευκαιριών εκλεκτής εστίασης και πολυτελών αγορών εκεί. Οι εγχώριοι αγοραστές πολυτελείας επικεντρώνονται στην ασιατική πλευρά, λέει. Η ασιατική πλευρά είναι πιο ήσυχη, κάτι που απευθύνεται σε ντόπιους Τούρκους και Τούρκους ομογενείς, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πιο πολυσύχναστη.

Ενώ υπάρχουν ορισμένες επώνυμες κατοικίες στην Κωνσταντινούπολη, συζητάμε με κατασκευαστές ακινήτων, πολυτελών αυτοκινήτων και μόδας για να αναπτύξουμε περισσότερες από αυτές», λέει ο Turkan.

«Οι αγοραστές υψηλής καθαρής αξίας επικεντρώνονται περισσότερο στις 700 παραθαλάσσιες επαύλεις εκατέρωθεν του Βοσπόρου, οι οποίες πωλούνται από 10 έως 300 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Κανείς δεν μπορεί πλέον να χτίσει κατά μήκος του Βοσπόρου, οπότε αυτές οι ιδιότητες είναι σαν να επενδύουν σε χρυσό και θα αυξηθούν σε αξία».

Ο Τουρκαν αναμένει ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες, η ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη όλων των τύπων θα επικεντρωθεί στα βόρεια και δυτικά της πόλης από την Τρίτη Γέφυρα του Βοσπόρου προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Μια άλλη συγκέντρωση πλούτου στην Τουρκία βρίσκεται στο θέρετρο του Μπόντρουμ στο Αιγαίο στη Νότια Τουρκία, όπου βρίσκονται επώνυμες κατοικίες όπως το Mandarin Oriental, το Four Seasons και το Ritz-Carlton.

“Το Bodrum είναι παρόμοιο με το Côte d’Azur και τα ελληνικά νησιά”, λέει ο Τουρκάν. “Προσελκύει ένα διεθνές πλήθος, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών που φέρνουν τα γιοτ τους εκεί. Οι αγοραστές από τις ΗΠΑ είναι σπάνιοι, αλλά βλέπουμε κάποιους. Βλέπουμε επίσης περισσότερους αγοραστές πολυτελείας της Λατινικής Αμερικής από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. ”

Εκτός από τις ευκαιρίες στην Κωνσταντινούπολη και την Αλικαρνασσό, ο Τουρκάν λέει ότι υπάρχει χώρος για πολυτελή οικιστική ανάπτυξη στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή