Να παραλείψουν από την ατζέντα τους το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους αξιωματούχους της χώρας του, λόγω της στάσης των διοργανωτών απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, δήλωσαν τη Δευτέρα πηγές σε γνώση του θέματος στο Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ σχεδίαζε να παρευρεθεί στην ετήσια συγκέντρωση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών έως ότου ο Ερντογάν — ο οποίος επέκρινε τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα — τον εμπόδισε να πάει, είπε ο κόσμος, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του το θέμα.

Η απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τα ανώτατα στελέχη του από τη σύνοδο κορυφής περιπλέκει τις προσπάθειες της Τουρκίας να επανασυνδεθεί με τους παγκόσμιους επενδυτές μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που τους είχαν απομακρύνει.

Ζελένσκι: Θα συναντηθεί με τον Ντίμον στο Νταβός

Η μη εμφάνιση στο Νταβός ακολουθεί άλλη μια αλλαγή σχεδίων του Σίμσεκ τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός, που διορίστηκε τον Ιούνιο στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού από τον Ερντογάν, επρόκειτο να παρευρεθεί σε μια συνάντηση που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με επενδυτές στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, αλλά αντ’ αυτού συμμετείχε τελικά διαδικτυακά και όχι δια ζώσης.

Ο Κλάους Σουάμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του φόρουμ του Νταβός, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ» της Χαμάς, ενώ αρκέστηκε απλώς στο να ζητήσει κάποια μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, μια δήλωση που εξόργισε τους Τούρκους πολιτικούς.

Η Τουρκία –σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση– δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Η ιστορία επαλαμβάνεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Νταβός για να πάρει πολιτική θέση απέναντι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Το 2009, ο Τούρκος ηγέτης αποχώρησε οργισμένος από μια συζήτηση με τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση των IDF στη Γάζα το προηγούμενο έτος και υποσχέθηκε να μην επιστρέψει στο Φόρουμ. Ο Ερντογάν όντως δεν επέστρεψε ποτέ, αν και Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να συμμετέχουν ξανά μετά από μερικά χρόνια.

Ο Ερντογάν έχει επικρείνει επανειλημμένως το Ισραήλ για τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του και έχει υπερασπιστεί τη Χαμάς ως μια οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Το βάθος των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ επιβεβαιώθηκε την Κυριακή όταν ένας Ισραηλινός ποδοσφαιριστής που έπαιζε σε τουρκικό σύλλογο συνελήφθη για τον τρόπο με τον οποίο πανηγύρισε ένα γκολ που πέτυχε. Αν και αφέθηκε ελεύθερος, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα απελαθεί τη Δευτέρα. Το περιστατικό προκάλεσε οργή στο Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία συνέλαβε δεκάδες άτομα για φερόμενη κατασκοπεία εκ μέρους της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ, αφού η Άγκυρα προειδοποίησε ότι θα απαντήσει σε τυχόν συνωμοσίες δολοφονίας μελών της Χαμάς στο έδαφός της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή