Η Γερμανία συνέχισε να αποφεύγει την ύφεση στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης, παρά τη συρρίκνωση της παραγωγής στο τέλος του 2023 και στο σύνολο του έτους, καθώς η ζήτηση βυθίστηκε.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ωστόσο, με την αναθεώρηση των τριών προηγούμενων μηνών σε 0% από -0,1%, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.
Γερμανία: Νέα αύξηση των λουκέτων το 2024
Δύσκολη χρονιά
Ωστόσο, το 2023 ήταν αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο των 12 μηνών του προηγούμενου έτους ήταν επίσης της τάξης του 0,3%. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κάμψη από την εποχή της πανδημίας, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες μεγάλες οικονομίες ανά την υφήλιο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της χώρας ως βιομηχανική δύναμη.
Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, οι τρέχοντες πρώιμοι δείκτες δεν δείχνουν γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, αν και οι βασικοί παράγοντες πίεσης της γερμανικής οικονομίας είναι πιθανόν να μειωθούν φέτος.
Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η Γερμανία θα ήταν η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που δεν θα κατάφερνε να καταγράψει ανάπτυξη πέρυσι – κυρίως λόγω του μεταποιητικού της τομέα που ταλανίζεται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, την άνοδο των επιτοκίων και την υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό.
Απογοητευτικές επιδόσεις
Οι απογοητευτικές επιδόσεις πυροδότησαν μια συζήτηση σχετικά με το αν η Γερμανία μετατρέπεται και πάλι στον «ασθενή της Ευρώπης» – ένα παρατσούκλι που κέρδισε για πρώτη φορά μετά την επανένωση στη δεκαετία του 1990 που βάρυνε την οικονομία και έφερε επίμονα υψηλή ανεργία.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ, απέρριψαν τέτοιες απόψεις, επιμένοντας ότι η χώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Η κεντρική τράπεζα έχει ωστόσο αναγνωρίσει τις προκλήσεις για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίστηκε επί μακρόν στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και στην ισχυρή εξάρτηση από την Κίνα – τόσο για τα εξαρτήματα όσο και ως αγορά για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους