Σε διορθωτική τροχιά είναι και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας πλέον όλο και περισσότερους τίτλους σε αρνητικά εδάφη, μετά μάλιστα και από το οκταήμερο ανοδικό σερί, που οδήγησε τον γενικό δείκτη έως τις 1.354 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,69% στις 1.344,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.261,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,13% στις 1.131,61 μονάδες.

Αναμενόμενη η διόρθωση

Η αγορά έχει κάνει μια πολύ καλή έναρξη του έτους, με μόλις μία πτωτική συνεδρίαση στις 10 μέχρι στιγμής, με τις αγοραστικές κινήσεις να δείχνουν τις τελευταίες ημέρες την επιφυλακτικότητα που συνοδεύει πάντα μια τέτοια πορεία. Έστω και βραχυπρόθεσμα, η αγορά χρειαζόταν μια διόρθωση προκειμένου να μαζέψει δυνάμεις ρευστότητας και να αποσυμφορήσει τους ταλαντωτές της, προκειμένου να δοκιμάσει πλέον τη συνέχεια της κίνησης, ή να δημιουργήσει τα αναχώματα σε περίπτωση που οι εντολές των πωλητών αυξηθούν.

Άλλωστε, και το κλίμα στις ευρωαγορές δεν έχει βοηθήσει μέχρι τώρα την εγχώρια αγορά, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους μετά και την «προσγείωση» των προσδοκιών στο μέτωπο των επιτοκίων. Δεν ήταν λίγα τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που, μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, προσπάθησαν να κάμψουν τις προσδοκίες περί μειώσεων των επιτοκίων της Ευρωζώνης.

Πάντως, σε περίπτωση που συνεχιστεί το περιβάλλον της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής η εγχώρια αγορά δείχνει να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό. Εκτός της επίδρασης στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, το κόστος δανεισμού της χώρας δείχνει να παραμένει στα βιώσιμα επίπεδα του 3,3%, με το πρώτο τεστ να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όταν και το Δημόσιο θα επιχειρήσει την πρώτη έξοδο στις αγορές για το νέο έτος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Τιτάν, Εθνική και Eurobank βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, σημειώνοντας απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ κοντά στο -1% βρίσκονται και οι Βιοχάλκο και Cenergy.

Υπό έλεγχο θέτουν τις απώλειες τους οι Coca Cola, Μυτιληναίος, Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Σαράντης, Motor Oil και ΕΛΧΑ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών