Σε «δυνατά» χέρια βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών των προηγούμενων ημερών, βρήκε τις στηρίξεις για τα επίπεδα των 1.350 μονάδων, κρατώντας σε εσωτερικό επίπεδο τις διορθώσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 1.353,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.344,98 μονάδων (-0,57%) και 1.354,71 μονάδων (+0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 527 χιλ. τεμάχια αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 3.286,84 μονάδες, ενώ στο +0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.255,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 1.044,49 μονάδες.

Παιχνίδια ψυχολογίας

Μπορεί για ακόμη μία φορά οι πτωτικοί τίτλοι να ήταν περισσότεροι των ανοδικών, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η αγορά κατάφερε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων κατοχύρωσης κερδών και να κρατήσει τη ζώνη των 1.350 μονάδων. Μια ζώνη που περισσότερο ψυχολογικής σημασίας είναι, καθώς σε αυτά τα επίπεδα σταμάτησε το περασμένο καλοκαίρι το ράλι ανόδου της αγοράς, λίγο πριν ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για να δοκιμαστούν τα υψηλά 10ετίας.

Έτσι, μπορεί η αγορά να έχει περιθώρια διόρθωσης έως και τις 1.335 – 1.340 μονάδων, πάνω από τις οποίες συντηρεί την επιθετική ανοδική της τάση, όμως, δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που έχουν θέσει ως «κόκκινη» γραμμή τοποθέτησης εντολών τις 1.350 μονάδες. Ο επόμενος στόχος είναι οι 1.390 ή 1.413 μονάδες, με το υψηλό του 2014, τις 1.379 μονάδες να αποτελεί ένα ψυχολογικό επίπεδο που μπορεί να δυσκολέψει λίγο την αγορά. Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι στις 19 Μαρτίου 2014 ο ΓΔ είχε καταγράψει υψηλό αμέσως μετά την διάσωση του 2012 και μετά από 2 χρόνια ανόδου στις 1.379 μονάδες. Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισε ένας νέος πτωτικός κύκλος, με τα γεγονότα του 2015 να αφήνουν πολύ σοβαρές τις ουλές τους στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Πάντως, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό ή και ακόμα καλύτερο από το 2023 και μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά όσο και από τις επιδόσεις των εταιριών, δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε. Μόνο μία κρίση από τα έξω μπορεί να μας προβληματίσει ή καλύτερα καθυστερήσει την πορεία της ελληνική οικονομίας και παράλληλα τις επιδόσεις των ελληνικών εταιριών, εκτιμά ο ίδιος.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική αγορά μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της 10ετίας της κρίσης, θυμίζοντας πως η αγορά τεχνικά κατάφερε να διασπάσει την μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας 10ετίας μόλις πέρσι. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέγεθος της κίνησης και απλά θα πρέπει να ακολουθούμε την τάση κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στην πορεία χωρίς να βάλουμε ίχνος συναισθήματος στην κίνηση, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έκλεισε με άλμα 3,65%, με την ΕΛΧΑ και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο 2,78% και 2,35% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Σαράντη, Autohellas, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Cenergy, Εθνική, Jumbo, ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έχασε 2,28%, με τις Motor Oil, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Quest να σημειώνουν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών