Ο τεχνολογικός κολοσσός με έδρα την Καλιφόρνια αντιπροσώπευε το 20,1% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphone το 2023, παραδίδοντας στους μεταπωλητές 234,6 εκατομμύρια συσκευές, σύμφωνα με τους αριθμούς που δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της International Data Corporation (IDC).

Η Samsung, ο νοτιοκορεατικός κολοσσός των ηλεκτρονικών, κατέλαβε το 19,4% του μεριδίου της αγοράς, παραδίδοντας 226,6 εκατομμύρια μονάδες. Οι Κινέζοι κατασκευαστές τηλεφώνων  Xiaomi, OPPO και Transsion ακολούθησαν και συμπλήρωσαν την κορυφαία πεντάδα.

«Κάλπασε» η αγορά ακριβών smartphone το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων, το 2023 παραδόθηκαν 1,17 δισεκατομμύρια smartphones, αριθμός μειωμένος κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος – ο χαμηλότερος αριθμός πωλήσεων εδώ και μια δεκαετία, καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι τους λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Παρόλα αυτά η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ενίσχυσε την αναμενόμενη πρόβλεψη ανάκαμψης για το 2024. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση και 326,1 εκατομμύρια παραδόσεις συσκευών, υψηλότερα από την πρόβλεψη αύξησης 7,3%.

Η Samsung, η οποία μέχρι τώρα ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, προειδοποίησε πρόσφατα για μείωση των κερδών της, καθώς αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από φθηνότερα μοντέλα Android, ιδίως στην Κίνα – τη μεγαλύτερη αγορά.

«Ενώ είδαμε κάποια ισχυρή ανάπτυξη από low-end παίκτες Android όπως η Transsion και η Xiaomi το δεύτερο εξάμηνο του 2023, που προέρχεται από την ταχεία ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ο μεγαλύτερος νικητής είναι σαφώς η Apple», δήλωσε η Ναμπίλα Ποπάλ, διευθύντρια έρευνας στο Worldwide Tracker της IDC.

«Η Apple όχι μόνο είναι ο μόνος παίκτης στο Top 3 που παρουσιάζει θετική ανάπτυξη ετησίως, αλλά και κατακτά την πρώτη θέση ετησίως για πρώτη φορά. Όλα αυτά παρά τις αυξημένες κανονιστικές προκλήσεις και τον ανανεωμένο ανταγωνισμό από την Huawei στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της. Η συνεχιζόμενη επιτυχία και ανθεκτικότητα της Apple οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη τάση για αγορά συσκευών premium, που αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 20% της αγοράς, που τροφοδοτείται από επιθετικές προσφορές συναλλαγών και άτοκα πλάνα χρηματοδότησης», καταλήγει.

«Η συνολική αλλαγή στην κατάταξη στην κορυφή της αγοράς υπογραμμίζει περαιτέρω την ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά των smartphone», δήλωσε ο Ράιαν Ριθ, αντιπρόεδρος της IDC για το το Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

«Η Apple σίγουρα έπαιξε ρόλο στην πτώση της Samsung από την κορυφή της κατάταξη , αλλά ο χώρος συνολικά του Android διαφοροποιείται από μόνος του. Η Huawei επέστρεψε και εισχωρεί γρήγορα στην Κίνα, μάρκες όπως η OnePlus, η Honor, η Google και άλλες λανσάρουν πολύ ανταγωνιστικές συσκευές στο χαμηλότερο εύρος τιμών της υψηλής ποιότητας. Τα αναδιπλούμενα και οι αυξημένες συζητήσεις σχετικά με τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο smartphone κερδίζουν έδαφος. Συνολικά, ο χώρος των smartphone οδεύει προς μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης