Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, προειδοποιεί τους υπαλλήλους ότι έρχονται περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας φέτος καθώς η εταιρεία συνεχίζει να μετατοπίζει τις επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε σημείωμα με τίτλο «Προτεραιότητες του 2024 και η χρονιά που έρχεται» που έλαβε το προσωπικό το βράδυ της Τετάρτης, ο Πιτσάι αναφέρει, «έχουμε φιλόδοξους στόχους και θα επενδύσουμε στις μεγάλες προτεραιότητές μας φέτος».

Είναι πιο έξυπνo το Gemini Ultra της Google από το GPT-4;

Στο υπόμνημα, στο οποίο απέκτησε πρόσβαση η ιστοσελίδα The Verge, ο Πιτσάι υποστηρίζει ότι η ηγεσία της εταιρείας ετοιμάζεται να μοιραστεί τους στόχους της AI για το έτος αυτή την εβδομάδα και θα δημοσιεύσει τα OKR (objectives και key results) του 2024 (στόχοι και βασικά αποτελέσματα).

«Η πραγματικότητα είναι ότι για να δημιουργήσουμε την ικανότητα για αυτήν την επένδυση, πρέπει να κάνουμε δύσκολες επιλογές», έγραψε ο Πιτσάι. Για ορισμένες ομάδες εργαζομένων αυτό σημαίνει εξάλειψη ρόλων, που περιλαμβάνει «αφαίρεση επιπέδων για την απλοποίηση της εκτέλεσης και την ταχύτητα κίνησης», πρόσθεσε.

Το τελευταίο μήνυμα του Πιτσάι σηματοδοτεί επί της ουσίας τη συνέχιση των περικοπών στην Google, μετά από πολυάριθμους γύρους απολύσεων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2023, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι καταργούσε 12.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού πλήρους απασχόλησης. Η Google μείωσε επίσης ορισμένα προνόμια, καθώς και τη διανομή στο προσωπικό φορητών υπολογιστών και εξοπλισμού.

Επιπρόσθετα, από την 1η Ιανουαρίου η Google έχει καταργήσει αρκετές εκατοντάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας σε διάφορους επιμέρους τομείς δραστηριοτήτων (μηχανική, hardware, διαφήμιση).

Στο υπόμνημά του ο Πιτσάι αναφέρει ότι «ορισμένες ομάδες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις κατανομής πόρων». Είπε επίσης ότι οι απολύσεις δεν θα είναι της κλίμακας των περικοπών του περασμένου έτους και «δεν θα αγγίξουν όλες τις ομάδες λειτουργίας».

Οι μετοχές της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, σημείωσαν άνοδο 58% πέρυσι, καθώς γενικώς οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο μετά το βάναυσο 2022, εν μέρει λόγω του ενθουσιασμού που προέκυψε για την τεχνητή νοημοσύνη. Τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο επέστρεψαν σε διψήφια αύξηση παράλληλα με την ανάκαμψη στην αγορά των ψηφιακών διαφημίσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Google παρουσίασε το μεγαλύτερο και πιο ικανό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το Gemini. Σε ορισμένες δοκιμές, η απόδοση του μοντέλου ξεπέρασε σταδιακά το μοντέλο GPT-4 της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση