Εάν εγκριθεί από την κυβέρνηση, η συναλλαγή θα εκπληρώσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της Shell να απομακρυνθεί από ένα απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, διατηρώντας παράλληλα παρουσία σε άλλα μέρη της χώρας. Πέρα από το αρχικό τίμημα, η Shell είπε ότι θα λάβει πρόσθετες πληρωμές σε μετρητά ύψους έως και 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Shell στη Νιγηρία», δήλωσε στο Bloomberg την Τρίτη η Zoe Yujnovich, Διευθύντρια Ολοκληρωμένης Διεύθυνσης Φυσικού Αερίου. Η συμφωνία «απλοποιεί το χαρτοφυλάκιό μας και επικεντρώνει τις μελλοντικές πειθαρχημένες επενδύσεις στη Νιγηρία στις θέσεις μας στα βαθιά νερά και τις ολοκληρωμένες θέσεις φυσικού αερίου».

Ο αγοραστής, γνωστός ως Renaissance, αποτελείται από τις εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith και Petrolin, οι οποίες εδρεύουν στη Νιγηρία, σύμφωνα με τη ανακοίνωση.

Shell VS Greenpeace: Γιατί ο πετρελαϊκός κολοσσός ζητά αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια επίπονη διαδικασία πωλήσεων που έπρεπε να σταματήσει το 2022 μετά από δικαστική απόφαση που διέταξε τη Shell Petroleum Development Company of Nigeria Ltd. να σταματήσει τα σχέδια εκποίησης εν αναμονή της έκβασης μιας δικαστικής υπόθεσης σχετικά με ισχυρισμούς ρύπανσης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας επικύρωσε την έφεση της Shell κατά αυτής της απόφασης.

Η Shell αντλεί πετρέλαιο στη Νιγηρία για περισσότερο από μισό αιώνα, αλλά σχεδόν πριν από τρία χρόνια ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος Μπεν βαν Μπούρντεν σηματοδότησε την πρόθεση της εταιρείας να εγκαταλείψει τις χερσαίες θέσεις πετρελαίου της. Αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες, με κατηγορίες για περιβαλλοντική ρύπανση από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και για συνεχείς κλοπές πετρελαίου που προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές.

Μετά την πώληση, η Shell θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα μέσω της επιχείρησης πετρελαίου βαθέων υδάτων, Shell Nigeria Exploration and Production Company Ltd. Μια άλλη μονάδα που παρέχει φυσικό αέριο σε εγχώριους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες, η Shell Nigeria Gas Ltd., θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως και η εταιρεία ηλιακής ενέργειας Daystar Power Group. Η Shell θα διατηρήσει το μερίδιο 25,6% της Νιγηρίας LNG, η οποία παράγει και εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities