Συνομιλίες με τις αρχές της Ινδίας διεξήγαγε το αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq με αντικείμενο το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε τοπικές ινδικές εταιρείες να εισαχθούν απευθείας σε ξένα χρηματιστήρια, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Nasdaq, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ινδικές εταιρείες δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να εισάγουν τις μετοχές τους απευθείας σε αγορές του εξωτερικού, αλλά παγκόσμιοι επενδυτές και κορυφαίες ινδικές start up επιχειρήσεις ασκούν πίεση για να αλλάξει αυτό το καθεστώς.

Ινδία: Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 7,3% ενισχύουν τις εκλογικές πιθανότητες του Μόντι

« Η εισαγωγή των ινδικών εταιρείων σε χρηματιστήρια του εξωτερικό, όπως ο Nasdaq θα τους δώσει ευρύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια» τόνισε σε συνέντευξή του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Nasdaq, Έντουάρντ Νάιτ.

Ο Νάιτ μίλησε στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιείται  κοντά στο Gujarat International Finance Tec-City (GIFT), όπου ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι  προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, καθώς σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα και θα είναι υποψήφιος.

«Ελπίζουμε ότι όταν οι κανόνες τελικά εκδοθούν, θα διευκολυνθεί η εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο όχι μόνο εδώ στην πόλη GIFT αλλά και σε άλλες περιοχές» είπε ο Νάιτ. Εξήγησε ότι τον Οκτώβριο συνομίλησε με τον υπουργό Οικονομικών, Νιρμάλα Σιθαράν και τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής αγορών (SEBI) Ματχάμπι Πούρι Μπουχ και τους ρώτησε αν θα μπορούσαν να επιτραπούν ξένες εισαγωγές πέραν της GIFT και ότι τα ξένα χρηματιστήρια δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από τη χάραξη πολιτικής.

«Όσες εταιρείες έχουν ενδιαφέρον να προσεγγίσουν παγκόσμιους επενδυτές, ιδίως εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν», σημείωσε

Το Gift City

Το σχέδιο GIFT City, που ξεκίνησε στο Γκουτζαράτ το 2011, στοχεύει να γίνει ένας σημαντικός διεθνής χρηματοοικονομικός κόμβος, όπου οι ινδικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και στους επενδυτές.

Επί του παρόντος, οι ινδικές εταιρείες δεν μπορούν να εισαγάγουν μετοχές απευθείας στο φορολογικά ουδέτερο Διεθνές Κέντρο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (IFSC) του GIFT, καθώς οι κανονισμοί δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Εταιρικών Υποθέσεων της Ινδίας προέβη σε αλλαγές στο νόμο που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο στις ινδικές επιχειρήσεις να εισαχθούν απευθείας στο εξωτερικό, αλλά συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Πηγές που είναι εξοικειωμένες με τη διαδικασία και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους είπαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει πρώτα το πράσινο φως για τις εισαγωγές στο IFSC και ότι αρχικά δεν θα επιτραπεί η απευθείας εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια.

Ο Nάιτ επισημαίνει ότι η Ινδία έχει προσελκύσει μεγάλο ποσό άμεσων ξένων επενδύσεων στο παρελθόν. «Το ερώτημα είναι, θα συνεχιστεί αυτό και ένας τρόπος για να διευκολυνθεί αυτό είναι να διευκολυνθούν οι ινδικές εταιρείες να εισαχθούν αρχικά εκτός Ινδίας».

Η άνθιση των νεοφυών επιχειρήσεων

Η Ινδία διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο, το οποίο αναμένεται να αυξάνεται κατά 12-15% ετησίως, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση. Το 2018, η Ινδία είχε περίπου 50.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, εκ των οποίων περίπου 9.000 ήταν επικεντρωμένες στην τεχνολογία, σύμφωνα με πηγές της ινδικής κυβέρνησης. Ορισμένες από αυτές έχουν προσελκύσει παγκόσμιους επενδυτές, όπως η SoftBank  και η Sequoia Capital.

Κορυφαίοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Tiger Global, Sequoia Capital και Lightspeed, έχουν προηγουμένως καλέσει την ινδική κυβέρνηση να επιταχύνει τους κανόνες που θα επέτρεπαν στις εταιρείες να εισαχθούν στο εξωτερικό για καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

«Δεν είναι ότι οι ινδικές αγορές είναι ανεπαρκείς. Παρέχει μια άλλη επιλογή και είναι επίσης σημαντικό να μην το εξετάζουμε μόνο από τη σκοπιά του επιχειρηματία, αλλά και του κεφαλαιούχου επιχειρηματικού κινδύνου» καταλήγει ο Νάιτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]