Επιτόκια

Το μεγάλο στοίχημα – και εκεί παίζονται πολλά … – στη διάρκεια του 2024 είναι τι θα κάνει και πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα επιτόκια. Αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιώτες δανειολήπτες. Εχει αυξηθεί για όλους το χρηματοοικονομικό κόστος. Οι ιδιώτες υποφέρουν με την αύξηση των επιτοκίων σε ευρύτερο κλίμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική αγορά, ενώ αντίστοιχα δεν έχουν αυξηθεί οι αμοιβές. Και οι επιχειρήσεις βέβαια, σε άλλα μεγέθη βεβαίως – κι είναι και ένας από τους λόγους των ανατιμήσεων. Για να είμαστε ειλικρινείς!

Ιούνιος

Ετσι το τελευταίο διάστημα, πότε θα μειώσει και πόσο τα επιτόκια η Φρανκφούρτη, είναι από τα βασικά θέματα, στα οποία έρχεται και επανέρχεται ο διεθνής οικονομικός τύπος. Προσφάτως είχε διατυπωθεί μάλιστα το δυσμενές σενάριο πως για όλο το 2024 δεν προβλέπεται καμία μείωση επιτοκίων. Καταλαβαίνετε έγιναν «οι καρδιές περιβόλι»! Αν και όλοι θεωρούν ότι ο κρίσιμος μήνας είναι ο προσεχής Ιούνιος….

Πιθανόν…

Χθες όμως η επικεφαλής της ΕΚΤ, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Νταβός, στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έδωσε μία αισιόδοξη νότα. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια φέτος χρησιμοποίησε το επίρρημα «πιθανόν». Και προσδιόρισε αυτή την πιθανότητα τον Ιούνιο, που θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την οικονομία και ειδικότερα για τον πληθωρισμό….

Και εδώ…

Φαίνεται πλέον ότι όλες οι προσδοκίες συγκεντρώνονται στον Ιούνιο. Ακόμη και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να το προεξοφλούν, ενσωματόντας στην εμπορική τους πολιτική ως βασικό ενδεχόμενο την μείωση των επιτοκίων στα μέσα του χρόνου. Και παίρνουν τα μέτρα τους! Να μην χάσουν φυσικά…. Εν πάση περιπτώσει!

Πληθωρισμός!

Αν και τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για την εξέλιξη του πληθωρισμού φέτος. Η κατάσταση γύρισε απότομα. Από την αισιοδοξία στην απαισιοδοξία! Η αιτία δεν είναι φυσικά άλλη από τους Χούθι! Τους έμαθε κι αυτούς όλος ο κόσμος…. Οι περισσότεροι ως τώρα αγνοούσαν εντελώς την ύπαρξη τους!

Αναταραχή

Σε μία, λοιπόν, εξαιρετική μελέτη της Alpha Bank σχετικά με τους κινδύνους του 2024 και ιδιαίτερα με τον κίνδυνο της αναστάτωσης – για δεύτερη φορά μετά από την πανδημία – της εφοδιαστικής αλυσίδας, επισημαίνει πως «ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών αναταραχών στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο θα εξαρτηθεί τόσο από τη διάρκεια, όσο και από την έντασή τους».

Απαισιοδοξία

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι η ένταση δεν θα έχει διάρκεια και την «έβλεπαν» να διαρκεί ως τον Μάρτιο. Προς το παρόν αυτές οι εκτιμήσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Και θεωρούνται ιδιαίτερα αισιόδοξες! Εφόσον ο πόλεμος του Ισραήλ – σύμφωνα με τις υπάρχουσες δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων – δεν έχει χρονικό ορίζοντα, όλη η εξίσωση της Μέσης Ανατολής είναι γεμάτη από … «μεταβλητές». Και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού μας αφορά άμεσα….

—-

Σκρέκας

Και μιας και αναφέρθηκα στον πληθωρισμό να σας μεταφέρω και κάποια νέα από το μέτωπο της ακρίβειας.

Χθες στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα που αφορά στα τελευταία μέτρα κατά της ακρίβειας.

Οι διατάξεις πήραν σχεδόν διακομματική ψήφο. Πέραν της ΝΔ, το «ΝΑΙ» το έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες.

«Παρών» ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Και το «ΟΧΙ» ηρθε μόνο από τη Νίκη

Ο υπουργός μαθαίνω ότι νιώθει δικαιωμένος.

Μένει να δούμε και την αποτελεσματικότητα τους στο καλάθι του νοικοκυριού

Ο κ. Γιώργος Περιστέρης

Με μία στρατηγική κίνηση η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Περιστέρη αποφάσισε το placement για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης διεθνών θεσμικών επενδυτών.

Πρόκειται για επιλεγμένους επενδυτές, οι οποίοι επιδίωκαν να τοποθετηθούν στην εισηγμένη εταιρεία.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε τάχιστα, με τη διοίκηση να επιδιώκει να αδράξει το θετικό momentum τόσο για την εταιρεία όσο και για την ελληνική οικονομία. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η ανάληψη σημαντικών έργων παραχωρήσεων, αντίστοιχα, συνιστούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την είσοδο περισσότερων ξένων θεσμικών επενδυτών.

Φυσικά ωφελημένοι από το placement βρίσκονται οι μέτοχοι, οι οποίοι με την κίνηση αυτή αναμένουν η μετοχή να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, ενώ η τοποθέτηση επενδυτών και μάλιστα από ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελεί την ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει μπροστά της η εταιρεία.

Άλλωστε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σχολιάζουν αναλυτές, δεν έχει διαψεύσει μέχρι τώρα τις προσδοκίες των μετόχων της για την επιστροφή αξίας.

Ο ίδιος ο κ. Περιστέρης δε, με την κίνηση αυτή, όπως σχολιάζουν αρκετοί στην αγορά, φρόντισε να στείλει πολλαπλά μηνύματα…

Η Mytilineos

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί όλη η αγορά πλέον τη Mytilineos που παράγει εκτός από ενεργεια και αλουμίνιο και καλές ειδήσεις. Την Τετάρτη για πρωτη φορά στην ιστορία της μπήκε στην πρωτη πεντάδα κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Χθες την αναβάθμισε η S&P, βάζοντας την για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά περιμένει η αγορά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της ερχόμενης Πέμπτης.

 Το στοίχημα του 1 δισ.

 Κι αυτό γιατί ενώ η πρόβλεψη που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στη Γενική Συνέλευση μιλούσε για 1 δισ EBITDA.

Όμως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι τιμές τόσο στην ενεργεια όσο και στο αλουμίνιο έχουν πάρει την κατρακύλα.

Όποτε η υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ δεν φαίνεται πλέον τόσο εύκολη ασκηση.

 Δεν παραβλέπουμε βέβαια την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η εταιρεία στις προκλήσεις ούτε βέβαια το γεγονός ότι ο πρόεδρος της εταιρειας σπάνια έχει πει πράγματα στους μετόχους του που δεν έχει τηρήσει.

  ——-

 Το «αυτί»

 Το «αυτί» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τραβάει ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμης Μπακογιάννης  καθώς όπως φαίνεται οι Ειδικές Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (ΕΕΠΕΤ) δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.  Παράλληλα, τρία χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους είχαν συσσωρευτεί δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα.

Kατεδαφίσεις

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπακογιάνης τους επισημαίνει ότι πρέπει να  λαμβάνονται αμέσως μέτρα προστασίας του κοινού και οι κατεδαφίσεις να γίνονται το αργότερο εντός τριών ημερών.  Οι συγκεκριμένες Επιτροπές πρέπει να ελέγχουν κτίσματα  που επιδεικνύουν οι πολεοδομίες ως  «επικινδύνως ετοιμόρροπα» και τα οποία είναι προγενέστερα των  τελευταίων εκατό ετών ή βρίσκονται κοντά σε  αρχαιολογικό χώρο,  ιστορικό τόπο, ή τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Εκτός …κάδρου βρίσκονται  τα διατηρητέα και τα μνημεία.

Οι αντιδράσεις

Η θεσμοθέτηση των Επιτροπών είχε εγείρει αντιδράσεις από διάφορες οργανώσεις και φορείς πολιτών. Σύμφωνα με τα όσα είχαν επισημάνει τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε επιστολή που είχαν αποσταλεί στον κ. Μπακογιάννη η φροντίδα της Πολιτείας  θα έπρεπε να προηγείται της διαδικασίας καθαίρεσης των συγκεκριμένων  ακινήτων. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη «να φροντίσει ώστε τα προστατευόμενα ακίνητα να μην αλλοιωθούν, ερειπωθούν ή κατεδαφιστούν» και ακόμη «να καταφύγει, εν ανάγκη, σε φορολογικά μέτρα ευνοϊκά για τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς» και «να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη συντήρηση και αναστήλωση αυτής της κληρονομιάς».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories