Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Karuna Therapeutics έναντι 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τη συμφωνία για την εξαγορά η Bristol Myers Squibb αποκτά ένα πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο για τη σχιζοφρένεια , γεγονός που θα βοηθήσει την εταιρία καθώς οι πατέντες σημαντικών φαρμάκων της, λήγουν μέσα στη δεκαετία.

Pfizer: Εγκρίθηκε η εξαγορά, ύψους 43 δισ. δολαρίων της Seagen

Η Bristol με έδρα τη Νέα Υόρκη, δέχεται πιέσεις εν μέσω μειωμένης ζήτησης για δύο από τα κορυφαία φάρμακά της, τη θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος Revlimid και το αντιπηκτικό Eliquis, τα οποία αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό γενόσημων φαρμάκων.
«Αναμένουμε ότι το KarXT θα ενισχύσει την ανάπτυξή μας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020 και την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστοφερ Μπέρνερ.

Απώλεια εσόδων

Η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει απώλειες εσόδων για δύο από τα άλλα κορυφαία σκευάσματά της, την ανοσοθεραπεία του καρκίνου Opdivo και το αντιπηκτικό Eliquis, καθώς χάνουν την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αργότερα αυτή τη δεκαετία.

Το Eliquis συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των δέκα φαρμάκων που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων από το αμερικανικό πρόγραμμα υγείας Medicare το 2026.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Bristol θα καταβάλει 330 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για την Karuna, το οποίο αντιπροσωπεύει premium 53,4% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος.

Οι μετοχές της Karuna αυξήθηκαν στα 317 δολάρια κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση.

Αντίθετα, οι μετοχές της Bristol υποχώρησαν κατά 3% πριν από το «καμπανάκι», καθώς αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία κυρίως μέσω νέου χρέους. Οι μετοχές της έχουν χάσει μέχρι στιγμής φέτος το 30% της αξίας τους.

Oι προβλέψεις των αναλυτών

Η εξαγορά έρχεται περίπου δύο μήνες μετά τη συμφωνία της Bristol για την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής καρκινικών φαρμάκων Mirati Therapeutics για ποσό που αγγίζει τα 5,8 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές έχουν προβλέψει πωλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του φαρμάκου, που ονομάζεται KarXT.

Η απόφαση για τη χρήση του σε ενήλικες αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, ενώ η εταιρεία το δοκιμάζει επίσης για τη θεραπεία ασθενών με ψύχωση που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η συμφωνία αναδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις θεραπείες των νευροεπιστημών, οι οποίες έχουν γνωρίσει μια έξαρση στην έρευνα τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το Reutres. Η AbbVie νωρίτερα αυτό το μήνα συμφώνησε να αγοράσει την αντίπαλη εταιρεία της Karuna, την Cerevel Therapeutics έναντι 8,7 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή