Εκρεμμότητες με δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει η Pfizer και η συνέταιρός της BioNTech, σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου για τον Covid -19. Οι δικαστικές προεκτάσεις αυτών των εκρεμμοτήτων, μετά την προσφυγή των δυο εταιριών εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, δεν είναι οι μόνες νομικές υποθέσεις που συνδέονται με την πανδημία και τις αγορές εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ.
Διερευνώνται ακόμη, ο ρόλος πολιτικών στις διαδικασίες αγοράς όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Φλόριν Kίτου αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν η οποία αντιμετωπίζει επίσης μήνυση της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας New York Times για συνέντευξή της σχετικά με το ζήτημα των εμβολίων.
Pfizer: Πάει στα δικαστήρια την Πολωνία για το ζήτημα των εμβολίων
Η υπόθεση της Ουγγαρίας
Η Pfizer, μαζί με την BioNTech, κίνησε νομική διαδικασία κατά της ουγγρικής κυβέρνησης τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου COVID-19, αναφέρει το POLITICO , σε γνώση του οποίου περιήλθε δικαστικό έγγραφο.
Από το έγγραφο προκύπτει ότι η υπόθεση αφορά στην πληρωμή 3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων BioNTech/Pfizer, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Ουγγαρία ενημέρωσε την Pfizer τον Νοέμβριο του 2022 ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τη φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος της Pfizer επιβεβαίωσε την υπόθεση, η οποία εκτυλίσσεται σε βελγικό δικαστήριο, πρόσθεσε όμως ότι «Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση της Βουδαπέστης συνεχίζονται».
‘Ηδη, έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη ακρόαση για την υπόθεση τον Μάρτιο κατα την οποία ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της Pfizer για ταχεία έκδοση απόφασης. Έκτοτε η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει.
Η αγωγή της Pfizer κατά της Ουγγαρίας παραλληλίζεται με εκείνη που άνοιξε η φαρμακευτική εταιρεία κατά της Πολωνίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χώρες μηνύονται στα αστικά δικαστήρια για την άρνησή τους να παραλάβουν και να πληρώσουν για τις παραδόσεις των εμβολίων COVID-19 που είχαν υπογράψει.
Η Pfizer ζητά 1,2 δισ. ευρώ απο την Πολωνία
Την Τρίτη, το γαλλόφωνο Πρωτοδικείο των Βρυξελλών πραγματοποίησε μια σύντομη ,πρώτη ακρόαση, σχετικά με την υπόθεση της Pfizer κατά της Πολωνίας. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναβάλουν την ακρόαση για τις 30 Ιανουαρίου.
Η διαμάχη της Πολωνίας αφορά στην παράδοση 60 εκατομμυρίων δόσεων που η χώρα αρνήθηκε να δεχτεί τον Απρίλιο του 2022. Τότε, η Βαρσοβία επικαλέστηκε ανωτέρα βία – επικαλούμενη την πίεση στα οικονομικά της μετά την εισροή προσφύγων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα, λίγο μετά τις εκλογές της Πολωνίας, η Pfizer δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Βαρσοβίας για την παραλειφθείσα πληρωμή, η οποία υπολογίζεται ,με βάση τις αναφερόμενες τιμές των εμβολίων, σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ . Στην προσφυγή προσχώρησε επίσης και η γερμανική BioNTech.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας και η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν
Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού Φλόριν Kίτου και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι αγόρασαν πάρα πολλά εμβόλια COVID-19 και έτσι προκάλεσαν ζημία άνω του 1 δισ. ευρώ στο κράτος.
Στις Βρυξέλλες η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν αντιμετωπίζει τον Βέλγο λομπίστα Φρεντερίκ Μπαλτάν , ο οποίος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για το φερόμενο ρόλο της στη διαμεσολάβηση της τεράστιας σύμβασης εμβολίων της ΕΕ, που αφορούσε σε 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις. Την υπόθεση στηρίζει το μικρό βελγικό πολιτικό κόμμα Vivant και τρεις τοπικοί βουλευτές , που έχουν προσχωρήσει στις διαδικασίες αυτές, όπως δηλώνει ένας από αυτους, ο Αλέν Μερτες.
Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη αμερικανική εφημερίδα , οι New York Times, μηνύουν την Επιτροπή επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τα μηνύματα κειμένου που αναφέρονται σε συνέντευξη της φον ντερ Λάιεν τον Απρίλιο του 2021. Στο άρθρο, η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για τις προσπάθειες αγοράς εμβολίων και τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
Η υπόθεση της αγοράς των εμβολίων έχει απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το θεσμικό όργανο παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος στην ΕΕ. Τον περασμένο Οκτώβριο με ενα λιτό δελτίο τύπου είχε ανακοινώσει ότι είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, χωρίς λεπτομέρειες και -κυρίως- χωρίς να διευκρίνισει ποιον ερευνούσε ή ποιές απο τις συμβάσεις εμβολίων βρίσκονται υπο έλεγχο.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία