Η Bayegan σκοπεύει να κατασκευάσει μια εγκατάσταση παραγωγής 450.000 τόνων ετησίως στην επαρχία Hatay, διαμήνυσε η εταιρεία στο Bloomberg μέσω email. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου το 20% της τουρκικής ζήτησης, μειώνοντας τις εισαγωγές του πολυμερούς που χρησιμοποιείται στα χαλιά της χώρας.

«Η επένδυση είναι σύμφωνη με την αποστολή της Bayegan να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλη την αλυσίδα αξίας», ανέφερε το μήνυμα. Το εργοστάσιο θα επιτρέψει στην Τουρκία, τον κορυφαίο εισαγωγέα πολυπροπυλενίου μετά την Κίνα, να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, τόνισε η Bayegan.

Τουρκία: Με εισιτήριο η είσοδος αλλοδαπών τουριστών στην Αγ. Σοφία

Το έργο έχει εξασφαλίσει φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και χαμηλότερο κόστος ενέργειας και εργασίας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τις βασικές βιομηχανίες και να τονώσει την ανάπτυξη σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός που τρέχει με 65% έχει πυροδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής. Η σχεδιαζόμενη τοποθεσία βρίσκεται κοντά στο Gaziantep, της οποίας η κληρονομιά κατασκευής χαλιών χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το κόστος

Το πάγιο επενδυτικό κόστος του εργοστασίου υπολογίστηκε σε 27,7 δισεκατομμύρια λίρες Τουρκίας σε κυβερνητικό διάταγμα που προσέφερε κρατικά οφέλη στο έργο τον περασμένο Ιανουάριο, ή 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια με την τότε  συναλλαγματική ισοτιμία, σύμφωνα με την τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό ήταν για ετήσια παραγωγή 350.000 τόνων. Ο αριθμός αυξήθηκε στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η παραγωγική ικανότητα αναθεωρήθηκε στους 450.000 τόνους.

Υπογραμμίζοντας την ισχύ της τοπικής ζήτησης, ένας άλλος όμιλος αναπτύσσει ήδη ένα εργοστάσιο πολυπροπυλενίου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων όχι πολύ μακριά, στο Τζεϊχάν. Ο τουρκικός όμιλος Ronesans Holding AS και η Sonatrach της Αλγερίας επιδιώκουν να συγκεντρώσουν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο παραγωγής 472.500 τόνων ετησίως, ανέφερε το Bloomberg στις 10 Ιανουαρίου. Η Bayegan αποχώρησε από την συγκεκριμένη κοινοπραξία το 2018.

Οι συνομιλίες με επενδυτές

Η Bayegan είπε ότι μπορεί να αναλάβει έναν εταίρο για το δικό της έργο και ότι διεξάγει συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές.

«Η ομάδα του έργου ασχολείται ενεργά με τη διερεύνηση διαφόρων επιλογών για πιθανές συνεργασίες», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων συνεχίζονται. Ένα παρόμοιο σχέδιο της Bayegan το 2012 για τη δημιουργία εργοστασίου πετροχημικών 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη νότια Τουρκία με έναν Σαουδάραβα εταίρο δεν προχώρησε.

Η Bayegan αναμένει να υπογράψει μια σύμβαση μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής – ή EPC – σύντομα και η κατασκευή θα διαρκέσει 34 μήνες, είπε.

Η Τουρκία εισάγει κατά μέσο όρο 2,2 εκατομμύρια τόνους πολυπροπυλενίου ετησίως, ή το 96% της ζήτησης, από τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Κορέα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σύμφωνα με την Pagev, μια τουρκική οργάνωση παραγωγών πλαστικών. Η Petkim Petrokimya Holding AS, που ανήκει στην αζερική ενεργειακή εταιρεία Socar, είναι ο μόνος παραγωγός στην Τουρκία προς το παρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή