Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε ο διεθνής οίκος Moody’s την προοπτική της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας την πιστοληπτική της ικανότητα «Β3».

«Ο κύριος μοχλός της αλλαγής της προοπτικής σε θετική είναι η αποφασιστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα η επιστροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική, η οποία, εάν διατηρηθεί, βελτιώνει ουσιαστικά την προοπτική για τη μείωση των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών της Τουρκίας», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε δήλωσή του.

«Ενώ ο μετρούμενος πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν σημάδια ότι η δυναμική του πληθωρισμού αρχίζει να αλλάζει, σε μια ένδειξη ότι η νομισματική πολιτική ανακτά την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα», ανέφερε.

H S&P αναβαθμίζει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας

«Η νομισματική σύσφιγξη βελτιώνει επίσης τις προοπτικές για μείωση της μεγάλης εξωτερικής ανισορροπίας της Τουρκίας και για ανασυγκρότηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία θα περιορίσουν την ευπάθεια της χώρας σε εξωτερικούς κραδασμούς», αναφέρει η διεθνής οίκος αξιολόγησης στην απόφασή του.

Η Moody’s αναμένει ότι η μείωση του εξωτερικού ελλείμματος θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2024, με το έλλειμμα για ολόκληρο το έτος να διαμορφώνεται κάτω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια (3,3% του ΑΕΠ).

Αναβάθμιση

Οι οίκος ανέφερε ότι «θα αναβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση της Τουρκίας εάν διατηρηθεί η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και μέσω αναδυόμενων ενδείξεων επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβραδύνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ότι οι ανισορροπίες μειώνονται διαρκώς».

Είπε ότι δεδομένων των θετικών προοπτικών, μια αρνητική ενέργεια αξιολόγησης είναι απίθανη.

Ο Moody’s ενημέρωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «B3» στις 12 Αυγούστου 2022 και άλλαξε την προοπτική σε «σταθερή».

Erdoganomics

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε μια ανορθόδοξη νομισματική, αλλά και δημοσιονομική πολιτική, ασκώντας πιέσεις σε υπουργούς Οικονομικών και διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, τους οποίους δεν δίσταζε να απομακρύνει σε περίπτωση διαφωνίας.

Τα λεγόμενα erdoganοmics είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά σε τριψήφια ποσοστά, τη μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων, και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η αλλαγή

Ωστόσο, μετά τις εκλογές διόρισε ένα «δυτικό οικονομικό δίδυμο» με επικεφαλής τον Σιμσέκ και τη νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, προκειμένου να ηγηθούν μιας ευρείας αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής.

Ο Σιμσέκ, πρώην οικονομολόγος της Merrill Lynch που πρόσφατα επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για να προσελκύσει διαχειριστές κεφαλαίων, είπε ότι οι πολιτικές θα επικεντρωθούν στη μείωση του πληθωρισμού, στην ανοικοδόμηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και στον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Οι υψηλότερες εξαγωγές και οι επενδύσεις θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ανάπτυξης, τόνισε προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εξαρτηθεί λιγότερο από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ενισχύουν τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή