Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού, πιεζόμενες από το σταθερότερο δολάριο και τις υψηλότερες αποδόσεις του αμερικανικού Δημοσίου μετά τις «γερακίστικες» παρατηρήσεις του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ο χρυσός σημείωνε πτώση που ξεπέρασε το 1% στα 2.033,39 δολάρια η ουγγιά, μετά από κέρδη στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησαν κατά 0,7% στα 2.036,80 δολάρια.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Έλεγξαν τις πιέσεις

«Τα ισχυρά κέρδη του δείκτη δολαρίου των ΗΠΑ πιέζουν την αγορά χρυσού, καθώς και η άνοδος των αποδόσεων του αμερικανικών ομολόγων σήμερα, αυτή την πρώτη ημέρα επιστροφής από το τριήμερο των εορτών» εξηγεί στο Reuters ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι απώλειες του χρυσού δεν είναι κακές σε σύγκριση με το πόσο ισχυρό είναι το δολάριο, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διατηρούν ένα πάτωμα κάτω από τις τιμές.

Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,8%, καθιστώντας τις ράβδους λιγότερο ελκυστικές για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ επίσης αυξήθηκαν.

Ο Γουόλερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «σε απόσταση αναπνοής» από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να σπεύσει προς μειώσεις του επιτοκίου αναφοράς της έως ότου καταστεί σαφές ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα διατηρηθεί.

Η  Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο πολιτικής της στο τέλος της συνεδρίασής της στις 30-31 Ιανουαρίου. Οι traders βλέπουν 69% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

Σε άλλες περιοχές, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντιστάθηκαν επίσης στις προσδοκίες της αγοράς για ταχείες μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Το ασήμι σημείωσε πτώση 1,1% στα 22,95 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα κατά 1,8% στα 898,92 δολάρια και το παλλάδιο κατά 3,1% στα 941,69 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities