Μετά από τρεις εβδομάδες διακοπής λειτουργίας του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου της, η Λιβύη – η οποία είναι και χώρας – μέλος του ΟΠΕΚ- ανακοίνωσε σήμερα ότι επανεκκινεί τις εξαγωγές και την παραγωγή στο κοίτασμα Sharara.

Το εν λόγω κοίτασμα είχε ημερήσια παραγωγή περίπου 270.000 βαρελιών αργού πετρελαίου και αναμένεται πλέον να συνεχιστεί απρόσκοπτα ενώ σχετικά με μια ρήτρα στα συμβόλαια που επιτρέπει την αναστολή των παραδόσεων, θα αρθεί, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corp.

Ρωσία: Ο αντίκτυπος των κυρώσεων

Η επανεκκίνηση της παραγωγής από το κοίτασμα Sharara ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας – που εδρεύει στην Τρίπολη- να αποδεχτεί τα περισσότερα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ramadan Boujannah στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ahrar της Λιβύης νωρίτερα την Κυριακή.

Μείωση παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

Το κλείσιμο του Sharara μείωσε την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης κάτω από το 1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

Οι δραστηριότητες στο Sharara —που διευθύνεται από μια κοινοπραξία μεταξύ της NOC, της ισπανικής Repsol, της γαλλικής TotalEnergies, της αυστριακής OMV και της νορβηγικής Equinor— είχαν σταματήσει από διαδηλωτές που ζητούσαν κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας, καλύτερων υπηρεσιών και δημιουργία ενός νέου διυλιστηρίου.

Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της Λιβύης βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων από την πτώση του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, με ένοπλες φατρίες να διακόπτουν την παραγωγή πετρελαίου για να πιέζουν για πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις. Το βορειοαφρικανικό κράτος κατάφερε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή στα 1,2 MMbpd για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια