Αγωγή κατά ακτιβιστών μετόχων της στις ΗΠΑ και την Ολλανδία κατέθεσε η Exxon Mobil σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσει να υποβάλλουν προτάσεις σχετικά για την κλιματική αλλαγή, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων του πετρελαϊκού κολοσσού.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιους είδους αντίδραση της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας και είναι το τελευταίο βήμα σε μια εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ εταιρειών ορυκτών καυσίμων και περιβαλλοντικών εκστρατειών.

Η δικαστική προσφυγή κατατέθηκε την Κυριακή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας κατά της επενδυτικής εταιρείας Arjuna Capital, με έδρα τη Μασαχουσέτη και της Follow This, μιας ακτιβιστικής ομάδας επενδυτών με έδρα το Άμστερνταμ.

ExxonMobil: Αποχωρεί από το Ιράκ – Παραδίδει δραστηριότητές της στην PetroChina

Μια δικαστική νίκη της Exxon Mobil θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστικό αντίκτυπο σε μελλοντικά αιτήματα των μετόχων.

Αντιπαράθεση για τις προτάσεις των μετόχων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ο χρηματοπιστωτικός ρυθμιστής των ΗΠΑ, έχει επιβλέψει έναν αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτάσεων μετόχων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εποχών.

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω email, η Exxon Mobil ανέφερε ότι «η κατάρρευση της διαδικασίας προτάσεων για τους μετόχους, που επιτρέπει στους υποστηρικτές να προωθήσουν την ατζέντα τους μέσα από μια πλημμύρα προτάσεων, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επενδυτών».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι «απλώς ζητάμε από το δικαστήριο να εφαρμόσει τους κανόνες πληρεξουσίου της SEC όπως έχουν γραφεί για να σταματήσει αυτή η κατάχρηση και να εξαλειφθούν οι σημαντικοί πόροι που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους».

Ο πετρελαϊκός γίγαντας έχει κατηγορήσει την Arjuna Capital και την Follow This ότι οδηγούνται από μια «ακραία ατζέντα» και ισχυρίστηκε ότι και οι δύο υποβάλλουν προτάσεις ως μέτοχοι για να υπονομεύσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Στην δικαστική κατάθεσή της, η Exxon Mobil είπε ότι απαιτεί απαλλαγή από το δικαστήριο έως τις 19 Μαρτίου, επειδή πρέπει να υποβάλει δήλωση πληρεξουσίου έως τις 11 Απριλίου. Η εταιρεία με έδρα το Χιούστον έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευση των μετόχων της στις 29 Μαΐου.

«Με αυτό το αξιοσημείωτο βήμα, η ExxonMobil θέλει ξεκάθαρα να εμποδίσει τους μετόχους να χρησιμοποιούν τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Mark van Baal σε δήλωση του Follow This.

«Προφανώς, το διοικητικό συμβούλιο φοβάται ότι οι μέτοχοι θα ψηφίσουν υπέρ των στόχων μείωσης των εκπομπών».

Η Follow This ανακοίνωσε ότι μαζί με την Arjuna Capital υπέβαλαν μια πρόταση, που συνήθως αναφέρεται ως ψήφισμα για το κλίμα, για την επερχόμενη ετήσια συνεδρίαση της Exxon Mobil σε συμμόρφωση με τα δικαιώματα των μετόχων και τους κανονισμούς SEC.

Πεδίο… τριβών το «Πεδίο 3»

Η Arjuna Capital και η Follow This προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για να θέσουν τους λεγόμενους στόχους «Πεδίου 3» για τη μείωση των έμμεσων εκπομπών από την αλυσίδα εφοδιασμού/παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Το πεδίο 3 αναφέρεται στις εκπομπές αυτές που συχνά αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στο αποτύπωμα άνθρακα μιας εταιρείας.

Οι εκπομπές του πεδίου 1 αναφέρονται στις άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μιας επιχείρησης, ενώ το Πεδίο 2 αφορά στις έμμεσες εκπομπές που προέρχονται από την παραγωγή της ενέργειας που χρησιμοποιείται για λογαριασμό μιας επιχείρησης.

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε σχέδια επίτευξης των μηδενικών εκπομπών έως το 2050 για τις εκπομπές Scope 1 και Scope 2. Αυτός ο στόχος δεν περιλαμβάνει τις εκπομπές του πεδίου 3 και οι μέτοχοι της εταιρείας ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την απόρριψη των εκκλήσεων για ισχυρότερα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σκρέκας στη Σύνοδο Economist: «Οι πρώτες ενδείξεις μάς κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα»
Green |

Αισιοδοξία Σκρέκα για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα

Ο υπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2019, πριν καν προκύψουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις»