Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η Λιβύη ξεκίνησε και πάλι την παραγωγή στο μεγαλύτερο κοίτασμά της, ενισχύοντας τις παγκόσμιες προμήθειες και επισκιάζοντας προς το παρόν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες φαίνεται ότι θα επηρεάσουν επί μακρόν τη ναυτιλία.

Το Brent έπεσε στα 78 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας για τρίτη ημέρα, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate βρέθηκε κοντά στα 73 δολάρια.

Πετρέλαιο: Κάμψη στη ζήτηση το 2024 προβλέπει ο ΙΕΑ

Η National Oil της Λιβύης ανακοίνωσε ότι οι ροές από τη Sharara – η οποία προηγουμένως αντλούσε περίπου 270.000 βαρέλια την ημέρα – θα συνεχιστούν μετά από διακοπή τριών εβδομάδων.

Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, οι αγορές αναμένουν παρατεταμένη διακοπή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Διώρυγα του Σουέζ.

Η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων για την αποτροπή των επιθέσεων θα πάρει χρόνο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον Τζον Φάινερ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να λάβει επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το αργό δυσκολεύεται μέχρι στιγμής φέτος να βρει ταχύτητες, σημειώνοντας διακυμάνσεις από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Και αυτό γιατί υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις που επηρεάζουν τις κινήσεις των traders: από τη μια είναι ο αντίκτυπος των εντάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, από την άλλη, όμως, αυτό εξισορροπείται από τις προσδοκίες ότι οι αγορές πετρελαίου θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται και μάλιστα με μεγάλη προσφορά.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν συνυπολογίσει τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με τη Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας ανάλυσης Vanda Insights. Όπως είπε, «σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να διατηρούν περιορισμένο εύρος τιμών αργού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities