Με το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4839,81 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε στα ανώτερα όλων των εποχών, επιβεβαιώνοντας και τυπικά ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται σε μία νέα ανοδική αγορά (bull market) η οποία έχει καταγράψει ήδη κέρδη της τάξης του 35,3% αφού ξεκίνησε από τα χαμηλά του 3577 τον Οκτώβριο του 2022. Λόγω της επιρροής που ασκεί ακόμη η αμερικανική αγορά στις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές, θα πρέπει να αναμένουμε το προσεχές διάστημα αρκετές από αυτές να ακολουθήσουν την πορεία τους σε νέα ιστορικά ανώτερα, σύμφωνα με την έκθεση της HellasFin.

Ερυθρά Θάλασσα: Υψηλό το οικονομικό κόστος από τις επιθέσεις των Χούθι

Tις τελευταίες ημέρες οι αγορές δεν εισπράττουν τις επιθυμητές δηλώσεις από στελέχη κεντρικών τραπεζών σχετικά με την μελλοντική πορεία των παρεμβατικών επιτοκίων, μια και αυτά τα στελέχη προσπαθούν με τις δηλώσεις τους να περιορίσουν (προς το παρόν με επιτυχία) την υπερβολική τους αισιοδοξία, σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για υπερβολικές επικείμενες μειώσεις επιτοκίων.

Τα μάκρο δεδομένα όμως στις ΗΠΑ, παρέχουν στοιχεία για μια οικονομική δραστηριότητα η οποία συνεχίζει να ανθεί, είτε αυτό έχει να κάνει με την αγορά εργασίας, είτε τις λιανικές πωλήσεις, είτε την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η ανησυχία για τον πληθωρισμό δε φαίνεται να είναι περσινή υπόθεση.

Παρά τις αβεβαιότητες που παραμονεύουν σε πολλές γωνίες σύμφωνα με τις ομιλίες και δηλώσεις παραγόντων στο Forum του Davos, ήδη μετοχές και ομόλογα, αρχίζουν να αποτιμούν λιγότερες επικείμενες μειώσεις επιτοκίων και ισχυρότερη οικονομική μεγέθυνση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε και στον βαθμό που η οικονομία παραμένει τόσο ισχυρή όσο φαίνεται, θα δώσει ώθηση στις αγορές για καταγραφή υψηλότερων επιπέδων τιμών.

Να θυμίσουμε ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ισοδυναμεί με υψηλότερη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επίσης με την άμβλυνση των μακροοικονομικών ανησυχιών, δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα το οποίο πριμοδοτεί τις θετικές εκπλήξεις που προκύπτουν από το χάσμα μεταξύ της εκτιμώμενης και πραγματικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά την περίοδο των εταιρικών ανακοινώσεων. Πέραν τούτου, αλλάζουν προς το περισσότερο αισιόδοξο και οι μελλοντικές εκτιμήσεις κερδοφορίας.

Η στατιστική μας θυμίζει ότι μόλις αρχίζουν οι δείκτες να καταγράφουν υψηλότερες τιμές τότε με μεγάλη πιθανότητα ακολουθούν ακόμη υψηλότερες.

Παρα τα ανησυχητικά που διατυπώνονται, καλό είναι εντός του 2024 να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες καλές ειδήσεις.

Ευρώπη

Στο 2,9% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα κυρίως της διαφορετικής συγκριτικής βάσης είτε λόγω αλλαγών της σύνθεσης του δείκτη είτε της λήξης κάποιων ενεργειακών επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο του 2022 στην Γερμανία. Γενικά η ενεργειακή αποπληθώριση περιορίστηκε τον Δεκέμβριο στο 6,7% από 11,5% προηγουμένως ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε στο 4%.

Κάμψη 6,8% σε ετήσια βάση, κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο. Με εξαίρεση τον κλάδο της ενέργειας ο οποίος σημείωσε αύξηση 0,8%,όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι υποχώρησαν με χαρακτηριστική την μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 10,3%, και 8% αυτής των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Γερμανία

Η υποχώρηση της ιδιωτικής και δημόσιας δαπάνης συνετέλεσε τα μέγιστα στην πτώση κατά 0,1% του ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του 2023. Ο καθαρός λογαριασμός εξαγωγών- εισαγωγών μεγεθύνθηκε μέσω της μείωσης των εισαγωγών. Η αναθεώρηση της αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ γ’ τριμήνου σε μηδενική, οδήγησε την χώρα, για πολλοστή φορά, σε αποφυγή της ύφεσης μια και το δ’ τρίμηνο έκλεισε με συρρίκνωση 0,3%. Προσπαθώντας να εκτιμήσουμε την δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας στην διάρκεια του 2024 θα λέγαμε ότι αυτή μάλλον θα συνεχίσει να είναι νωθρή.

Ην. Βασίλειο

Στο 6,6% διαμορφώθηκε η ετήσια αύξηση των μισθολογικών απολαβών τον Νοέμβριο από 7,2% προηγουμένως. Η υγιής εικόνα των δεδομένων της αγοράς εργασίας συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για την κεντρική τράπεζα της χώρας, προκειμένου να καταρτίσει την κατάλληλη νομισματική πολιτική.

ΗΠΑ

Ετήσια αύξηση 2% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Δεκέμβριο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξης 1%, για το δ’ τρίμηνο του 2023, από 4,9% προηγουμένως.

Υψηλότερος του προηγούμενου μήνα ήταν ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο με ένδειξη 1% από -0,6%. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 78,6% σε επίπεδο 0,9 ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2022.

Αύξηση στην ένδειξη 44 σημείωσε δείκτης εμπιστοσύνης (NAHB) των κατασκευαστών κατοικιών τον Ιανουάριο, από 37 τον προηγούμενο μήνα. Στην εξέλιξη αποτυπώνεται η κλιμάκωση της αισιοδοξίας των κατασκευαστών εξαιτίας της υποχώρησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε επίπεδα χαμηλότερα του 7% και την κατά συνέπεια επιστροφή κάποιων επίδοξων αγοραστών οι οποίοι απείχαν το τελευταίο διάστημα.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 εκτινάχθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο. Η κατά 13% μηνιαία αύξηση της αισιοδοξίας των καταναλωτών υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και από την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός έχει πάρει την κατιούσα.
Καναδάς

Παρά την μηνιαία υποχώρηση του πληθωρισμού στην διάρκεια του Δεκεμβρίου, σε ετήσια βάση η μεταβολή ανήλθε στο 3,4% από 3,1% τον Νοέμβριο. Η μειωμένη συνεισφορά του κόστους των ταξιδιών, των υπηρεσιών τηλεφωνίας και της τιμής της βενζίνης δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την άνοδο της επιβάρυνσης των τόκων των στεγαστικών δανείων και των τιμών των αερομεταφορών.

Κίνα

Κατά 5,2% σε ετήσια βάση μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της Κίνας στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2024 από 4,9% στο προηγούμενο. Η ένδειξη συνιστά την επιτυχία του κυβερνητικού ετήσιου στόχου.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της οικονομικής δραστηριότητας του Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,8% ενώ οι λιανικές πωλήσεις απογοήτευσαν με την κατά 7,4% ετήσια άνοδό τους συγκριτικά με την κατά 10,1% αύξησή τους τον προηγούμενο μήνα. Ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την κατοικία συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό βαρίδιο.

Ιαπωνία

Στο 2,6% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση καταγράφηκε και στον σκληρό του πυρήνα. Αποπληθώριση αναμένεται και τον Ιανουάριο αλλά από τον Φεβρουάριο λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης μάλλον οι ανατιμητικές τάσεις θα ανανεωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή