Ανοδικά κινείται η στερλίνα ενώ υποχωρεί η τιμή του 10ετούς βρετανικού ομολόγου (gilt,) καθώς τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και οδήγησαν τους traders να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για νομισματική χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας φέτος.

Το νόμισμα σημείωσε άλμα έως και 0,7%, προτού περιορίσει τα κέρδη για να διαπραγματευτεί 0,4% υψηλότερα στα 1,2741 δολάρια. Η στερλίνα οδεύει να καταγράψει τη τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου διέγραψαν την προηγούμενη άνοδο, με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει το 4% για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι αγορές τιμολογούν πλέον λιγότερες και μεταγενέστερες μειώσεις των επιτοκίων.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα

«Οι ισχυροί αριθμοί PMI από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι παρά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση, υποδηλώνουν ότι οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να φαίνονται αρκετά λαμπρές» εξηγεί στο Bloomberg ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος μακροοικονομικών της Equiti Capital στο Λονδίνο, Στιούαρτ Κόουλ. «Η εύρωστη ανάπτυξη και η ενίσχυση των πιέσεων στις τιμές δεν είναι το σενάριο στο οποίο η BοE θα χαλαρώσει την πολιτική της».

Οι εκτιμήσεις για την νομισματική πολιτική

Οι έμποροι έχουν μειώσει τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την αρχή του έτους και η αναπροσαρμογή επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περισότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο.Τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας υποδηλώνουν τώρα 95 μονάδες βάσης για περικοπές φέτος, έναντι περίπου 130 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα και 150 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

Ο χρόνος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων έχει επίσης μετατεθεί. Η αγορά τιμολογεί μηδενική πιθανότητα μείωσης τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου και την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο αντί του Ιουνίου που ήταν η προηγούμενη τιμολόγηση.

«Αυτή η οικονομική ανθεκτικότητα θα πρέπει, πιστεύουμε, να αποτρέψει την BοE από το να σηματοδοτήσει ότι η μείωση των επιτοκίων θα έρθει σύντομα» σημειώνει ο Matthew Ryan, επικεφαλής της στρατηγικής της αγοράς στην Ebury, Μάθιου Ράιαν. Αυτό θα παράσχει «σημαντική στήριξη στη λίρα.»

Η στερλίνα είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις της Ομάδας των 10 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος. Βρίσκεται γύρω από το υψηλότερο επίπεδό της έναντι του γεν από το 2015 και στο ισχυρότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες.

Το ενδιαφέρον των παρατηρητών των επιτοκίων μετατοπίζεται στη συνέχεια στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αντικρούσει τα στοιχήματα της αγοράς για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, καθώς η τράπεζα συνεχίζει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες