Ανάκαμψη της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένει η Nokia, σύμφωνα με ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρίας.

Οι δηλώσεις αυτές την Πέμπτη έγιναν στη «σκιά» της κατάκτησης λειτουργικών κερδών που ξεπερνούν τις προβλέψεις καθώς η Nokia κατάφερε να αντισταθμίσει τις  αδύναμες πωλήσεις εξοπλισμού 5G με αυστηρή συγκράτηση του κόστους.

Huawei: Πρόβλεψη ότι θα έχει αύξηση εσόδων κατά 9% το 2023

Οι προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Nokia και η ανταγωνίστρια σουηδική Ericsson, θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας περιορίζουν την αγορά νέου εξοπλισμού 5G, σημειώνει το Reuters.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Verizon, για το 2023, ήταν 18,8 δισ. δολάρια, από 23,1 δισ. δολάρια το 2022. Φέτος, σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες στα 17 με 17,5 δισ. δολάρια.

Η ασθενέστερη ζήτηση ώθησε τη Nokia και τη σουηδική ανταγωνίστρια Ericsson να περιορίσουν το κόστος -μεταξύ άλλων-μέσω περικοπών θέσεων εργασίας, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) της Nokia υποχώρησαν στα 846 εκατ. ευρώ (920,2 εκατ. δολάρια), από 1,15 δισ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά ξεπέρασαν τα 767,5 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της LSEG.

Η Nokia εγκαταλείπει τη joint venture με τη Huawei

Τα κέρδη ενισχύθηκαν από τα ισχυρότερα μικτά περιθώρια κέρδους, καθώς οι πωλήσεις μετατοπίστηκαν προς το λογισμικό.

«Συνολικά βλέπουμε τα αποτελέσματα ως ισχυρά σε ένα δύσκολο περιβάλλον», ανέφεραν οι αναλυτές της J.P.Morgan σε σημείωμά τους.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη του 2024 μεταξύ 2,3 δισ. ευρώ και 2,9 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων της LSEG για 2,38 δισ. ευρώ.

Η τιμή της μετοχής της Nokia αυξήθηκε περίπου 7% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές, η μεγαλύτερη κερδισμένη στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600.

«Στις υποδομές δικτύου, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πέκα Λούντμαρκ στο Reuters.

Ο Π. Λούντμαρκ αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας τη βελτίωση της εισροής παραγγελιών που ενισχύονται από τη ζήτηση μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και τις κρατικές δαπάνες για υποδομές.

Η Nokia, η οποία παρουσίασε τον Οκτώβριο σχέδια για την περικοπή έως και 14.000 θέσεων εργασίας, είχε υπογράψει συμφωνία για πατέντες με την κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone Oppo και βρίσκεται κοντά στην επίλυση μιας διαφοράς με μια άλλη εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Π.Λούντμαρκ, ωστόσο, δήλωσε ότι η Nokia θα αποσυρθεί από την κινεζική κοινοπραξία με τη Huawei.

Η εταιρεία συμμετοχών της κοινοπραξίας – TD Tech Holding – είχε υπογράψει συμφωνία για την πώληση ολόκληρης της επιχείρησης σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Huawei Technologies, δήλωσε η Nokia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής