Μετά την πτώση των πωλήσεων κατά ένα πέμπτο, η Nokia ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην περικοπή έως και 14.000 θέσεων εργασίας, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των εργαζομένων της σε 72.000-77.000 από 86.000 που είναι σήμερα.

Η τριμηνιαία πτώση των συγκρίσιμων πωλήσεων κατά 20%, οδήγησε στην ανάγκη εξοικονόμησης κόστους 800 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ έως το 2026.

Nokia: Αλλάζει λογότυπο, χρώματα και στρατηγική

Ο φιλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia δήλωσε την Πέμπτη ότι θα περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας σε μια νέα προσπάθεια μείωσης του κόστους, αφού οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο, λόγω των πωλήσεων εξοπλισμού επόμενης γενιάς 5G.

Η Nokia και η ανταγωνίστριά της Ericsson αντιμετώπισαν την επιβράδυνση της ζήτησης για εξοπλισμό 5G σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν μέρος της αδυναμίας με υψηλότερες πωλήσεις στην Ινδία, μια αγορά χαμηλού περιθωρίου κέρδους.

Τι θέλει να πετύχει η Nokia

Έτσι η φιλανδική εταιρεία στοχεύει σε εξοικονόμηση μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ έως το 2026, προθεσμία μέχρι την οποία επιδιώκει να επιτύχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο συγκρίσιμου λειτουργικού περιθωρίου κέρδους τουλάχιστον 14%.

Το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει σε έναν νέο εταιρικό οργανισμό με 72.000 έως 77.000 υπαλλήλους, από 86.000 σήμερα, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η Nokia αναμένει να δράσει γρήγορα στο πρόγραμμα, με εξοικονόμηση τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ εντός του έτους το 2024 και επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ το 2025».

Στόχος της είναι να προχωρήσει σε ένα πιο λιτό εταιρικό μοντέλο για να ενισχύσει τη στρατηγική εστίαση, προστατεύοντας παράλληλα τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, και δίνοντας μεγαλύτερη λειτουργική αυτονομία στις επιχειρηματικές μονάδες.

«Η αναπροσαρμογή της βάσης κόστους είναι ένα απαραίτητο βήμα για να προσαρμοστούμε στην αβεβαιότητα της αγοράς και να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητά μας», δήλωσε ο Λούντμαρκ.

Στον ίδιο δρόμο και η Ericsson

Η Ericsson, η οποία έχει επίσης απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους φέτος, δήλωσε την Τρίτη ότι η αβεβαιότητα που επηρεάζει τις δραστηριότητές της θα συνεχιστεί μέχρι το 2024.

«Ενώ οι καθαρές πωλήσεις μας κατά το τρίτο τρίμηνο επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, αναμένουμε να δούμε μια πιο φυσιολογική εποχιακή βελτίωση στις δικτυακές μας επιχειρήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Pekka Lundmark.

Οι τριμηνιαίες συγκρίσιμες καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν στα 4,98 δισ. ευρώ από 6,24 δισ. ευρώ πέρυσι, χάνοντας την εκτίμηση για 5,67 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις