Για πρώτη φορά από το 2021 ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) βρέθηκε κάτω από το 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο PCE παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – αποκαλείται μάλιστα ο αγαπημένος της δείκτης πληθωρισμού- και η υποχώρησή του ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, μειωμένος από τον ρυθμό του 3,2% τον Νοέμβριο και χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Ο γενικός δείκτης PCE, ο οποίος περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε σταθερός στο 2,6%.

ΗΠΑ: Φρενάρουν οι καταναλωτικές δαπάνες, χαλαρώνει η αγορά εργασίας

Η ταχύτερη των προβλέψεων μείωση του δομικού δείκτη μπορεί να λειτουργήσει καθησυχαστικά ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο μετά τις απογοητευτικές πρόσφατες μετρήσεις από τον ευρύτερα ακολουθούμενο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οι τιμές των αγαθών

Η ανακοίνωση  έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός, αν και εξακολουθεί να είναι αυξημένος, συνεχίζει να επιβραδύνεται, δίνοντας ενδεχομένως στη Fed το πράσινο φως για να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,1% τον μήνα, ενώ οι τιμές των ενεργειακών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%. Οι τιμές των διαρκών αγαθών μεγαλύτερης διάρκειας, όπως οι συσκευές, οι υπολογιστές και τα οχήματα, μειώθηκαν κατά 0,4%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,4% τον Νοέμβριο. Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο μετά από παρόμοια αύξηση τον προηγούμενο μήνα.

Η σταθερή αύξηση των λεγόμενων πραγματικών καταναλωτικών δαπανών θέτει την κατανάλωση σε τροχιά υψηλότερης ανάπτυξης ενόψει του πρώτου τριμήνου.

Τα στοιχεία συμπεριλήφθηκαν στην προκαταρκτική έκθεση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ισχυρό ρυθμό 2,8% το περασμένο τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή