Η ευρωζώνη δεν πρέπει να εργαλειοποιεί το δικό της νόμισμα σε μια παγκόσμια σύγκρουση, καθώς αυτό θα μπορούσε τελικά να το υπονομεύσει, δήλωσε την Παρασκευή ένας ισχυρός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που η ΕΕ μελετά την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν επί μήνες εάν θα κατάσχουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, ώστε να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, ορισμένοι ανησυχούν ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, από τα αντίποινα έως την απώλεια εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, θα υπερβούν κατά πολύ το κέρδος.

«Η εργαλειοποίηση ενός νομίσματος αναπόφευκτα μειώνει την ελκυστικότητά του και ενθαρρύνει την εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα σε ομιλία του, χωρίς ωστόσο να κάνει άμεση αναφορά στη Ρωσία. «Αυτή η δύναμη πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση, ωστόσο, γιατί οι διεθνείς σχέσεις αποτελούν μέρος ενός «επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού».

Πολιτική απόφαση

Από την πλευρά το διοικητής της τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς, ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει ακόμα να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, υποστήριξε ωστόσο, ότι η πολιτική απόφαση για τον τρόπο χρηματοδότησης δεν πρέπει να βασίζεται στην τύχη των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί στη Ρωσία.

«Ξεχάστε τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στη Ρωσία», είπε ο Καζάκς, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα τα ανακτήσει ποτέ.

«Νομίζω ότι οι ελπίδες ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα είναι μια ψευδαίσθηση», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να βοηθάμε τη Ρωσία να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο εξακολουθώντας να εμπορευόμαστε άμεσα ή έμμεσα».

Η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και ο Καναδάς πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας το 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά διατηρούνται στην Ευρώπη, κυρίως στο βελγικό γραφείο συμψηφισμού Euroclear.

Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές από άλλες χώρες να φύγουν, φοβούμενοι για την ασφάλεια των δικών τους επενδύσεων, αποδυναμώνοντας τελικά το νόμισμα και ανεβάζοντας τις αποδόσεις.

Οι ωφελημένοι

Ο Πανέτα, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση του ρόλου του κινεζικού ρενμίνμπι σε βάρος άλλων νομισμάτων, καθώς μεγάλο μέρος του εμπορίου της Ρωσίας γίνεται πλέον στο κινεζικό νόμισμα.

«Οι κινεζικές αρχές προωθούν ρητά τον ρόλο του στην παγκόσμια σκηνή και ενθαρρύνουν τη χρήση του σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Πανέτα.

Ως αποτέλεσμα, το ρενμίνμπι ξεπέρασε το ευρώ ως το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και το γιεν ως το τέταρτο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα για παγκόσμιες πληρωμές, είπε ο Πανέτα.

Αντίθετα, ο Πανέτα υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει το ευρώ καθιστώντας το πιο ελκυστικό, εφαρμόζοντας αλλαγές που θα ενίσχυαν τον ρόλο του ως αποθεματικό νόμισμα.

Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου που εκδίδεται σε επαρκείς, προβλέψιμες ποσότητες και την ολοκλήρωση μιας τραπεζικής ένωσης που θα μείωνε τη δυσκολία της διασυνοριακής τραπεζικής.

Ένα άλλο βήμα θα ήταν ένα αποτελεσματικό σύστημα πληρωμών και υποδομής αγοράς σε ολόκληρο το μπλοκ, το οποίο θα μπορούσε να βοηθηθεί από ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]