Αν και οι μετοχές της Birkenstock σημείωσαν πτώση 10% μετά την πρώτη ανακοίνωση κερδών του γνωστού brand υποδημάτων από τότε που έγινε δημόσια διαπραγμάτευση, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακάμψει.

Τα έσοδα της Birkenstock για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου παρουσίασαν αύξηση κατά 20% σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν σχεδόν 60% στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο ανέφερε ζημιές 28,3 εκατ. ευρώ.

Birkenstock: Αναμένει αύξηση πωλήσεων κατά 17%

«Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο απροσδόκητα», σύμφωνα με όσα σχολίασε ο Simeon Siegel, αναλυτής της BMO Capital Markets, στο FashionDive.

«Αν και η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να επισήμανε ότι υπήρξε πρόβλημα, η εταιρεία εμφάνισε κορυφαία ανάπτυξη του κλάδου με εντυπωσιακά μικτά περιθώρια», πρόσθεσε ο Siegel. «Κάτιπου σημαίνει πως μπορούμε να συνεχίζουμε να βλέπουμε κενό χώρο μπροστά για τη μάρκα».

Η εταιρεία με έδρα τη Γερμανία προχώρησε σε προειδοποίηση για τα κέρδη, λέγοντας ότι αναμένει «μια μέτρια αντίθετη ώθηση στα προσαρμοσμένα περιθώρια EBITDA λόγω του προγραμματισμένου κόστους αύξησης στο νέο εργοστάσιο στο Pasewalk, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου παγκόσμιου σχεδίου επέκτασής της».

Τι πήγε λάθος μετά την IPO

Σχετικά, ο Oliver Reichert, Διευθύνων Σύμβουλος και διευθυντής της Birkenstock Holding, επισήμανε ότι η εταιρεία έχει περιθώρια να αυξήσει τις τιμές για να βοηθήσει στην απορρόφηση «του εφάπαξ κόστους μέσω αυτών των βελτιώσεων στο εργοστάσιο και περαιτέρω επένδυσης στη δυναμικότητά μας». Ενώ παραδέχθηκε στη συνέχεια πως η εταιρεία «είχε υποτιμήσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού».

Για το οικονομικό έτος 2024 της εταιρείας, αναμένει ότι η προστιθέμενη χωρητικότητα από το νέο εργοστάσιο στο Pasewalk θα συμβάλει στην εκπλήρωση της μελλοντικής ζήτησης. Αναμένει ότι τα έσοδα για το έτος θα κυμανθούν μεταξύ 1,74 δισ. ευρώ και 1,76 δισ. ευρώ.

«Το να είσαι δημόσια εταιρεία μπορεί να έχει ορισμένες υποχρεώσεις που δεν υπάρχουν ενώ οι εταιρείες είναι ιδιωτικές», είπε ο Siegel. «Αλλά, στο τέλος της ημέρας, τα αποτελέσματα είναι ο πραγματικός κριτής της επιτυχίας και τα αποτελέσματα είναι αυτά που φέρνουν τα κέρδη».

Προσδοκίες

Ο Michael Prendergast, διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο καταναλωτών και λιανικής των Alvarez and Marsal, τόνισε ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά μετά την ανακοίνωση και η μετοχή θα ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου.

«Η Birkenstock θα πρέπει να διατηρήσει την ισχυρή της θέση στην αγορά», πρόσθεσε ο Prendergast στο FashionDive. «Υπέροχο προϊόν, καταπληκτική μάρκα, σταθερά αποτελέσματα – όλα δείχνουν επιτυχία για το μέλλον. Η μάρκα βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση από την άποψη του κύκλου ζωής και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ισχυρή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή