Μειώσεις στα bonus της Wall Street έως και 25% προβλέπεται για φέτος καθώς οι επενδυτικοί τραπεζίτες και οι διαχειριστές κεφαλαίων αισθάνονται την πίεση από την αύξηση των επιτοκίων που έχουν «ρίξει» τη δραστηριότητα των συναλλαγών και έχουν περιορίσει τις νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο, αναφέρουν οι FT.

ΗΠΑ: Διαφωνούν Goldman Sachs και Morgan Stanley για τα επιτόκια

Η εταιρεία συμβούλων αμοιβών Johnson Associates  με ανάλυσή της έδειξε ότι τα μπόνους του 2023 στο μεγαλύτερο μέρος της Wall Street ,  από συμβουλευτικές εργασίες επενδυτικής τραπεζικής έως πωλήσεις και συναλλαγές και ιδιωτικά κεφάλαια,  θα είναι κατά μέσο όρο είτε μειωμένα είτε σταθερά σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Άλαν Τζόνσον, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία συμβούλων δήλωσε μάλιστα ότι «Οι περισσότεροι επαγγελματίες της Wall Street θα πρέπει να περιμένουν άλλον έναν χρόνο για μια ανάκαμψη στα μπόνους,  στο τέλος του έτους».

Το 2021 οι αμοιβές στη Wall Street είχαν αυξήθει καθώς τα χαμηλά επιτόκια, τα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης και οι ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές οδήγησαν τα μπόνους σε επίπεδα ρεκόρ. Σήμερα, οι παγκόσμιες συναλλαγές βρίσκονται σε χαμηλό 10 ετών. Την επόμενη χρονιά (2022) τα μπόνους μειώθηκαν κατά 26 τοις εκατό, σε 176.000 δολάρια κατά μέσο όρο σε όλους τους υπαλλήλους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Νέα Υόρκη – η μεγαλύτερη ετήσια πτώση στις αμοιβές κινήτρων στο τέλος του έτους από την οικονομική κρίση – σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο ελεγκτών της πολιτείας.

Δύσκολη χρονιά το 2024

Στη Wall Street, η πλειονότητα των αμοιβών των εργαζομένων συνήθως προέρχεται από μπόνους στο τέλος του έτους που επηρεάζουν τα κέρδη των εταιρειών. Η Johnson Associates εκτιμά ότι το 2024 θα είναι «άλλη μια δύσκολη χρονιά» για τη Wall Street λόγω της παρατεταμένης επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
«Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη συνολική οικονομία να δυσκολεύονται να βρουν βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα περισσότερα επιχειρηματικά τμήματα παραμένουν υπό πίεση να διατηρήσουν το κόστος πληρωμής χαμηλό», δήλωσε ο Τζόνσον.

Εταιρείες όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase είδαν τα έσοδά τους από την επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές να μειώνονται φέτος, αφήνοντάς τους λιγότερα μετρητά για να πληρώσουν το προσωπικό. Βέβαια, οι μεγάλες τράπεζες εξισορροπούν την ανάγκη να συγκρατήσουν το κόστος με την επιθυμία να κρατήσουν ευχαριστημένους τους κορυφαίους , σε επιδόσεις, υπαλήλους και αυτό όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός για ταλέντα από ανταγωνιστές, hedge funds και εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων.
«Ο ανταγωνισμός για τα ταλέντα, ειδικά για τα καλύτερα ταλέντα, παραμένει πολύ, πολύ δυνατός», είπε στους επενδυτές τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Ντέιβιντ Σόλομον.

Ενώ οι εργασίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές και την αναδοχή χρέους παραμένουν υποτονικές, οι τραπεζίτες στις μετοχικές κεφαλαιαγορές ευθυγραμμίζονται για αύξηση των μπόνους μετά από αρκετές αρχικές δημόσιες προσφορές υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων η γερμανική εταιρία κατασκευής σανδαλιών Birkenstock και οι τεχνολογικοί όμιλοι Instacart και Arm. Ωστόσο, ενώ οι τραπεζίτες ήλπιζαν ότι οι καταχωρίσεις θα βοηθούσαν στην ενθάρρυνση περισσότερων εταιρειών να εισέλθουν στο χρηματιστήριο το 2024, οι μετοχές έχουν αντιμετωπίσει «δυσκολίες» μετα την εισαγωγή τους  στο χρηματιστήριο.

Περικοπές 

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, οι πληρωμές σε μετρητά μειώθηκαν περισσότερο από 20 τοις εκατό στους τρεις μεγάλους ομίλους που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο, ενώ η Apollo παρουσίασε μια ελαφρά άνοδο στους μισθούς ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων κερδών που σχετίζονται με τις αμοιβές.
Ορισμένοι όμιλοι έχουν πει στους μετόχους ότι μειώνουν γρήγορα τα έξοδα για να αντιμετωπίσουν ένα πιο αβέβαιο επενδυτικό τοπίο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Carlyle είχε αποκόψει ορισμένους διαπραγματευτές στις ομάδες επενδύσεων ιδιωτικών μετοχών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Carlyle Χάρβεϊ Σβαρτς και ο οικονομικός διευθυντής Τζον Ρέντετ είπαν σε αναλυτές αυτόν τον μήνα ότι ο όμιλος είχε αποκαλύψει ετήσιες περικοπές κόστους 40 εκατ. δολαρίων και αναζητούσε περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων.

«Κάθε δαπάνη είναι στο τραπέζι». . . Δεν υπάρχει «ιερό έξοδο». Ο Ρέντετ είπε, ενώ σημείωσε ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν εις βάρος της ανάπτυξης.

Οι τραπεζίτες που εργάζονται στη διαχείριση περιουσίας, έναν τομέα όπου όλες οι μεγάλες τράπεζες προσπαθούν να αναπτυχθούν, πρόκειται να δουν τα μπόνους τους να αυξάνονται φέτος, σύμφωνα με την Johnson Associates.

Μεταξύ των traders, ο Μάϊκλ Κάρπ, κορυφαίος υπεύθυνος προσλήψεων στη Wall Street και επικεφαλής του Options Group, είπε ότι τα γραφεία σταθερού εισοδήματος είναι πιθανό να δουν τα μεγαλύτερα μπόνους φέτος. Αλλά σε όλη τη Wall Street, είπε, οι επιταγές πληρωμής είναι απίθανο να είναι τόσο αδύναμες όσο οι επιχειρήσεις φέτος. «Η απαίτηση από τα hedge funds και τις κορυφαίες εταιρίες για την προσέλκυση ταλέντων συνεχίζεται. Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν τις κορυφαίες επιδόσεις για να τις διατηρήσουν».

Οι πληρωμές στα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου κυμαίνονται μεταξύ ελαφρών αυξήσεων ή ελαφρών μειώσεων ανάλογα με την εταιρεία, εκτιμά η Johnson Associates, με τα λεγόμενα hedge funds πολλαπλών στρατηγικών να ξεπερνούν τον κλάδο, αλλά τα μακροοικονομικά hedge funds να τα πηγαίνουν λιγότερο καλά.

Οι πληρωμές σε μεγάλες και μεσαίες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αναμένεται να είναι ακραίες για να μην σημειωθούν μειώσεις. Ωστόσο, η Johnson Associates δεν συμπεριέλαβε τις αποκαλούμενες πληρωμές τόκων, που κερδίζουν οι dealmakers ως αμοιβές κινήτρων,  από την πώληση επιτυχημένων επενδύσεων.

Αυτές οι κερδοφόρες χρεώσεις είναι συχνά εκεί όπου οι dealmakers κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής τους σε μετρητά και θα μειωθούν σημαντικά το 2023, καθώς το περιβάλλον για τις συμφωνίες έχει ψυχρανθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή