Σε συμφωνία με την αφρικανική αναπτυξιακή τράπεζα ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ιταλίας-Αφρικής αυτής της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) και ο Όμιλος της αφρικανικής αναπτυξιακής τράπεζας επισημοποίησαν μια νέα συμφωνία-πλαίσιο χρηματοδοτικής εταιρικής σχέσης για την ενίσχυση των επενδύσεων σε έργα υποδομής στην Αφρική.Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συγχρηματοδοτήσεις με την αφρικανική τράπεζα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και ανέρχεται πλέον σε 972 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικού πλαισίου εταιρικής σχέσης.

Η συμφωνία-ορόσημο που υπογράφηκε σήμερα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ομίλου της αφρικανικής αναπτυξιακής τράπεζας Ανάπτυξης Dr Akinwumi Adesina, ανανεώνει την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο οργανισμών και ανοίγει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για τους δύο οργανισμούς για την παροχή νέων κοινών χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής. Για την ΕΕ, αυτό συνάδει με τις προτεραιότητες της στρατηγικής της για την παροχή βιώσιμων και αξιόπιστων συνδέσεων με τις χώρες εταίρους. Μεταξύ 2021 και 2027, μέσω της επενδυτικής σύζευξης Αφρικής-ΕΕ, η δεύτερη θα στηρίξει την αφρικανική ήπειρο με επενδύσεις ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταναστευτικό: H ανατομία της νεανικής μετανάστευσης από την Αφρική προς το ευρωπαϊκό όνειρο

Οι δηλώσεις

Η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής. Μαζί θα οικοδομήσουμε ανταγωνιστικές οικονομίες», συμπληρώνοντας ότι «θα προωθήσουμε τις δεξιότητες, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, ιδίως για τη δυναμική νεολαία της Αφρικής». Ακόμη, πρόσθεσε ότι «Η σημερινή νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ομίλου της αφρικανικής αναπτυξιακής τράπεζας θα τροφοδοτήσει φιλόδοξα έργα υποδομής στην Αφρική»

Από την πλευρά του δήλωσε ο Dr Akinwumi Adesina τόνισε πως «Η υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας χρηματοδοτικού πλαισίου εταιρικής σχέσης σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη για τη σχέση μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα επιτρέψει στην αφρικανική αναπτυξιακή τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσουν τους αντίστοιχους πόρους για να στηρίξουν  επενδύσεις στις αφρικανικές χώρες και να οικοδομήσουν ανθεκτικές και βιώσιμες οικονομίες», συμπληρώνοντας ότι «Ανυπομονώ να αναβαθμίσουμε την ισχυρή εταιρική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Επενδύσεις

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει μια σειρά επενδύσεων στην υποσαχάρια Αφρική σε στρατηγικούς διαδρόμους μεταφορών, στην ενέργεια και στην ψηφιακή συνδεσιμότητα. Ένα από τα κυριότερα κοινά έργα είναι η ανάπτυξη του “Διαδρόμου Lobito”, ενός καινοτόμου διαδρόμου μεταφορών που θα ενισχύσει τις δυνατότητες εξαγωγών για τη Ζάμπια, την Αγκόλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, θα ενισχύσει την κυκλοφορία των εμπορευμάτων και θα προωθήσει την κινητικότητα των πολιτών. Στο Global Gateway Forum τον Οκτώβριο του 2023, η ΕΕ και η αφρικανική αναπτυξιακή τράπεζα υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας με τους Global Partners για την κινητοποίηση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη αυτού του διαδρόμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή