Οι πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων με επίκεντρο το κλίμα μειώθηκαν κατά 75% μέσα σε δύο χρόνια, καθώς η αγορά παλεύει με μια σειρά προκλήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από τον πάροχο δεδομένων Morningstar, που παραθέτουν οι Financial Times, τα κεφάλαια με επίκεντρο το κλίμα προσέλκυσαν μόλις 37,8 δισεκατομμύρια δολάρια νέων χρημάτων επενδυτών το 2023, σε σύγκριση με το ρεκόρ 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη για τις καθαρές εισροές από το 2019, όταν το ενδιαφέρον για πράσινες επενδύσεις εντάθηκε.

Η επιβράδυνση των πωλήσεων έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χρηματοδότηση του κλίματος και καθώς ο κόσμος γνώρισε την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, με ακραίες καιρικές συνθήκες, ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες.

Μια έκθεση της ομάδας προβληματισμού Climate Policy Initiative ανέφερε πέρυσι ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα πρέπει να πενταπλασιαστεί τουλάχιστον, από περίπου 1,3 τρις ​​δολάρια το 2021-22, το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ανησυχίες της αγοράς

Ο Marcus Björkstén, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fondita Fund Management, είπε ότι ορισμένα κεφάλαια που εστιάζονται στο κλίμα δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν τις αποδόσεις λόγω των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια μετά την πανδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν επίσης ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και μείωσαν τον ενθουσιασμό για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.

Ο Hortense Bioy, παγκόσμιος διευθυντής έρευνας βιωσιμότητας της Morningstar, δήλωσε ότι παρά την επιβράδυνση, τα πράσινα αμοιβαία κεφάλαια αντέχουν καλύτερα από την ευρύτερη αγορά.

«Υπάρχουν ακόμη χρήματα που εισρέουν, αλλά είναι λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, η ευρύτερη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων ESG ανέφερε τις εκροές του πρώτου τριμήνου στα τέλη του 2023, με τους επενδυτές να αντλούν 2,5 δισ. δολάρια παγκοσμίως, ενώ πολλά συμβατικά κεφάλαια υπέστησαν επίσης εξαγορές.

Τα υψηλά επιτόκια έχουν ωθήσει τους επενδυτές να αντλήσουν χρήματα από μακροπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια, προς όφελος κεφαλαίων χρηματαγοράς υψηλότερης απόδοσης και προϊόντων μετρητών. Οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής αγοράς χρήματος σημείωσαν ρεκόρ σχεδόν 1,19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων EPFR.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News