Πανευρωπαϊκά, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων -όπως η Airbnb- σημείωσε το 2023 αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση που ξεπέρασε το 20% στη ζήτηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνής εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, στην κορυφή της κατατάξης βρέθηκε η Νορβηγία με άνοδο 34,2% σε ετήσια βάση, ακολούθησε η Πολωνία με 24,6% και η Τσεχία με 23,6%.

Νέα Υόρκη: Η νέα «μαύρη» αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ακολούθησε η Ουγγαρία με 23,3% και η Σουηδία με 21,2%, ενώ σημαντικά ενισχυμένη ήταν η ζήτηση που καταγράφηκε για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας, η οποία διαμορφώθηκε πάνω από 25%.

Αυτό δεν φαίνεται πως ίσχυσε σε κάποιες χώρες που κινήθηκαν πτωτικά. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις έξι χωρών που είδαν τα ποσοστά της ζήτησης να κάνουν βουτιά:  Τσεχία (-26,6%), Κροατία (-26,5%), Ιρλανδία (-20,7%) %), την Ολλανδία (-19,0%), τη Δανία (-16,2%) και την Ουγγαρία (-15,1%).

Οι διεθνείς ταξιδιώτες έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 75% των διανυκτερεύσεων της Airbnb.

Η περίπτωση της Αθήνας

Η αθηναϊκή πρωτεύουσα κατέγραψε αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων κατά 20% σε σχέση με το 2022, με την πληρότητα να διατηρείται στα ίδια επίπεδα και τα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα να καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 15%.

Μεταξύ των 50 υπό εξέταση ευρωπαϊκών πόλεων, μόνο 13 σημείωσαν αύξηση πληρότητας σε ετήσια βάση, ως συνέπεια και των κανονιστικών ρυθμίσεων που άρχισαν πέρυσινα επιβάλλονται σε αρκετές πόλεις. Ωστόσο μειώσεις επισημάνθηκαν σε best sellers άλλων ετών όπως η Βαρσοβία με πτώση 14%, το Δουβλίνο με 11%, το Βελιγράδι με 10%, το Τορίνο με 9% αλλά και το Λονδίνο που σημείωσε πτώση 8%.

Ωστόσο, η ζήτηση και οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση σε όλες τις πόλεις που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της AirDNA. Στις μικρότερες πόλεις η ζήτηση αυξήθηκε 8% ετησίως, ενώ τα διαθέσιμα καταλύματα ενισχύθηκαν κατά 11%. Παρά την ταχεία ανάπτυξη το 2023, η προσφορά και η ζήτηση στις ευρωπαϊκές πόλεις δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η συνολική ζήτηση το 2023 παρέμεινε στο 14,1% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι συνολικές διαθέσιμες καταχωρίσεις καταλυμάτων παρέμειναν μειωμένες κατά 17,3%.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ

Ενδεικτικά, από τις ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τα επιμέρους χαρακτηριστικά για τις 13 Περιφέρειες και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.

Ενδεικτικά, από τις εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.

Σε σχέση  με τα ποιοτικά στοιχεία στον τομέα της διαμονής, συνολικά η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ξενοδοχείων, με βαθμολογία 87% στο συνολικό δείκτη ικανοποίησης-GRI με βάση τις σχετικές κριτικές. Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δύο Περιφέρειες συγκεντρώνουν βαθμολογία άνω του 90%, η Ήπειρος  (90,8%) και οι Κυκλάδες (90,2%), ενώ η Αττική και τα Ιόνια Νησιά έχουν τα συγκριτικά χαμηλότερα -αν και αρκετά υψηλά- ποσοστά με 85% και 84,5% αντίστοιχα. Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, με αρχαίους αλλά και σύγχρονους πόρους, καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους ελληνικούς προορισμούς αποτυπώνονται σε όλες τις Περιφέρειες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχουν 867 παραδοσιακοί οικισμοί, με τους περισσότερους να βρίσκονται στις Κυκλάδες (163), την Πελοπόννησο (149), την Κρήτη (99) και τα Ιόνια Νησιά (84).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες