Πάνω από 100 θέσεις εργασίας έχει περικόψει η Americana Restaurants International, διαχειρίστρια εταιρεία της KFC και της Pizza Hut στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και εν μέσω μποϊκοτάζ των καταναλωτών των εμπορικών σημάτων της μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ, προχώρησε στις απολύσεις μετά την δικαιολογία της «ευθυγράμμισης των πόρων της με τους στρατηγικούς στόχους και τις φιλοδοξίες ανάπτυξης», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Κίνα: Η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει τις πωλήσεις των αμερικανικών εταιρειών 

Η Americana απασχολεί δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στα κεντρικά της γραφεία στο Ντουμπάι.

Οδηγημένοι από την οργή εναντίον των ΗΠΑ και της Ευρώπης που δεν έκαναν περισσότερα για να πείσουν το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα, πολλοί καταναλωτές στη Μέση Ανατολή, καθώς και άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως το Πακιστάν αποφεύγουν μεγάλες ξένες εταιρείες, μειώνοντας τις πωλήσεις ορισμένων από αυτές και προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε άλλες.

Ο εκπρόσωπος της Americana αρνήθηκε να σχολιάσει τον αντίκτυπο του μποϊκοτάζ και τις περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις και είπε ότι η εταιρεία θα παράσχει λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές της και την απόδοσή της στα προσεχή ετήσια αποτελέσματα.

«Δυναμική πρόκληση»

Η JPMorgan Chase & Co. την περασμένη εβδομάδα μείωσε την αξιολόγηση της Americana σε ουδέτερη από «overweight», επικαλούμενη «πιο δύσκολες βραχυπρόθεσμες δυναμικές», όπως η πίεση από την «αδύναμη δραστηριότητα πωλήσεων, τα καθυστερημένα σχέδια ανοίγματος καταστημάτων και τα ασθενέστερα περιθώρια EBITDA».

Η τράπεζα διαπίστωσε ότι, συγκρίνοντας τις τάσεις δραστηριότητας στις μεγάλες apps της Americana, οι κορυφαίες μάρκες της KFC, Pizza Hut και Hardee’s έχουν επηρεαστεί τους τελευταίους μήνες. Η Αίγυπτος, το πολυπληθέστερο κράτος της περιοχής, έχει πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η JPMorgan μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της εταιρείας και αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για ανοίγματα νέων καταστημάτων, προκειμένου να ληφθεί υπόψη το τρέχον πλαίσιο και οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τη στροφή προς την υγιεινή διατροφή.

Η μετοχή της Americana, που ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και τον μεγιστάνα ακίνητων περιουσιών Mohamed Alabbar, έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή