
Επιχειρηματικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακαλέσει την απόφασή της να παγώσει τις εγκρίσεις νέων αδειών για εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Με πολυάριθμες προβλέψεις που εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία, θα χρειαστούν πρόσθετες προμήθειες LNG για την τροφοδοσία των παγκόσμιων αγορών», ανέφεραν το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, η BusinessEurope και η ιαπωνική Keidanren σε κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απαίτηση μπορεί να ικανοποιηθεί με τρόπο που συνεχίζει την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών».
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διακόπτει τις εγκρίσεις νέων έργων ενώ εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές LNG επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Ο Μπάιντεν βρέθηκε αντιμέτωπος με πιέσεις από περιβαλλοντολόγους που ανησυχούν ότι η κατασκευή μονάδων εξαγωγής LNG διασφαλίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να καίγονται και για τις επόμενες γενιές.
Ο 25χρονος influencer που «πάγωσε» τα νέα έργα LNG – Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη
Ξεχωριστά, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την πιθανότητα καθυστερήσεων σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση. Ενώ η Ιαπωνία δεν βλέπει άμεσο αντίκτυπο στην προμήθεια LNG, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Διπλασιασμός εξαγωγών
Εάν κάθε ένα από τα ήδη αδειοδοτημένα έργα προχωρήσει και στην πραγματικότητα κατασκευαστεί, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ σχεδόν θα διπλασιαστούν. Η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε σημαντική σύσφιγξη των παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου, καθώς τα επηρεαζόμενα έργα δεν θα έμπαιναν στο δίκτυο τουλάχιστον μέχρι το 2027, ανέφερε σε σημείωμα η Goldman Sachs Group.
Οι ΗΠΑ έγιναν ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι, και πλέον έχουν μετατραπεί σε σε κρίσιμο προμηθευτή της Ευρώπης μετά τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών στην περιοχή. Η Ευρώπη ήταν ο κορυφαίος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ πέρυσι, ενώ η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της στην Ασία. Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Chevron Corp. και Shell Plc, λένε ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει μακροπρόθεσμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και ότι θα χρειαστούν περισσότερες εγκαταστάσεις LNG για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ασκεί λόμπι για λογαριασμό των επιχειρήσεών του και έχει μέλη, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ενέργειας. Το Keidanren της Ιαπωνίας περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Toyota Motor Corp. και η Sony Group Corp., ενώ η BusinessEurope εκπροσωπεί 42 οργανισμούς μέλη από 36 χώρες.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ