Σε διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευθυγραμμιζόμενος με τα αιτήματα περιβαλλοντικών οργανώσεων και «εξοργίζοντας» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Wall Street Journal – τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μπάιντεν: Εάν καταρρεύσει η Ουκρανία η κρίση θα επεκταθεί στα Βαλκάνια

Όπως αναφέρει το αμερικανικό έντυπο, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα διακόψει την αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων προκειμένου να προχωρήσει πρώτα ένας απολογισμός των βημάτων που έχουν γίνει έως σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως

«Θα εξετάσουμε διεξοδικά τις επιπτώσεις των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και το περιβάλλον μας. Αυτή η παύση στις νέες εγκρίσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου βλέπει την κλιματική κρίση ως αυτό που είναι: η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας», δήλωσε.

Από την αμερικανική κυβέρνηση πάντως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία δεν θα επηρεάσει τις ποσότητες που έχουν λάβει ήδη έγκριση εξαγωγής σε συμμαχικές προς τις ΗΠΑ χώρες και μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αμερικανικό αέριο μετά την αποκοπή των ροών από τη Ρωσία.

Νίκη για τις περιβαλλοντικές ομάδες

Η WSJ υπογραμμίζει ότι η απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για τις περιβαλλοντικές ομάδες, που μαζί με ορισμένους Δημοκρατικούς βουλευτές πίεζαν επί μήνες τον Μπάιντεν να σταματήσει τα σχέδια κατασκευής νέων μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο κλίμα, την αμερικανική οικονομία και τις τοπικές κοινότητες.

«Με αυτή την απόφαση, ο πρόεδρος Μπάιντεν -ο οποίος μπορεί ήδη να ισχυριστεί ότι έχει κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας από οποιονδήποτε προκάτοχό του- έχει επίσης κάνει περισσότερα για τον έλεγχο της βρώμικης ενέργειας, σταματώντας τη μεγαλύτερη επέκταση των ορυκτών καυσίμων στην ιστορία», δήλωσε ο ακτιβιστής για το κλίμα και συγγραφέας Bill McKibben.

Με το βλέμμα στις εκλογές

Η τελευταία αυτή εξέλιξη ήρθε καθώς ο Μπάιντεν προετοιμάζεται για μια έντονη εκλογική αναμέτρηση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επεκτείνει τα ορυκτά καύσιμα από την πρώτη ημέρα της θητείας του, αν κερδίσει. Ο Μπάιντεν πρέπει να εξισορροπήσει δύο φαινομενικά αντικρουόμενες επιταγές: να πείσει τους νέους, ευαισθητοποιημένους για το κλίμα ψηφοφόρους, και παράλληλα να καθησυχάσει τους ξένους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράγουν τα καύσιμα από τα οποία εξαρτώνται.

Στη δήλωσή του, ο Μπάιντεν παρουσίασε την απόφασή του ως το αντίθετο των πολιτικών του Τραμπ υπέρ των ορυκτών καυσίμων. «Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι του MAGA [σ.σ, Make America Great Again] αρνούνται εσκεμμένα τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης, καταδικάζοντας τον αμερικανικό λαό σε ένα επικίνδυνο μέλλον, η κυβέρνησή μου δεν θα εφησυχάσει», είπε.

Οργή στις ενεργειακές εταιρείες

Από την πλευρά των ενεργειακών εταιρειών, ο Μάικ Σόμερς, πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, του μεγαλύτερου λόμπι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατήγγειλε την απόφαση της Παρασκευής, λέγοντας ότι ωφελεί τη Ρωσία και αποτελεί αθέτηση της υπόσχεσης προς τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει πολιτική με την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε.

Η διαδικασία επανεξέτασης των σχεδίων για κατασκευή νέων σταθμών εξαγωγής LNG αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Προς το παρόν, θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει τέσσερα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις

Όπως υπενθυμίζει η WSJ, ενώ προεκλογικά ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να απομακρύνει τις ΗΠΑ από το πετρέλαιο, έχει αφήσει μεγάλα περιθώρια κινήσεων στους εξαγωγείς φυσικού αερίου. Ειδικά μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε να παράσχει μεγάλες ποσότητες LNG  σε σταθερές προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου το μπλοκ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Όμως, το μέγεθος των αμερικανικών εξαγωγών φυσικού αερίου τις καθιστά δύσκολο να αγνοηθούν και εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό τους στο αποτύπωμα άνθρακα της χώρας, τις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου αλλά και την επιβάρυνση που υφίστανται οι κοινότητες που ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις.

«Στη γωνία» ο Τραμπ

Πάντως ήδη η πλευρά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «ακονίζει τα μαχαίρια» της και για το συγκεκριμένο ζήτημα, με πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου (επί προεδρίας Τραμπ) να επισημαίνουν ότι αποφάσεις όπως η σημερινή θα μπορούσαν να ανατραπούν «με μια μονοκοντυλιά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια