Επιχειρηματικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακαλέσει την απόφασή της να παγώσει τις εγκρίσεις νέων αδειών για εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Με πολυάριθμες προβλέψεις που εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία, θα χρειαστούν πρόσθετες προμήθειες LNG για την τροφοδοσία των παγκόσμιων αγορών», ανέφεραν το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, η BusinessEurope και η ιαπωνική Keidanren σε κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απαίτηση μπορεί να ικανοποιηθεί με τρόπο που συνεχίζει την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών».

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διακόπτει τις εγκρίσεις νέων έργων ενώ εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές LNG επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Ο Μπάιντεν βρέθηκε αντιμέτωπος με πιέσεις από περιβαλλοντολόγους που ανησυχούν ότι η κατασκευή μονάδων εξαγωγής LNG διασφαλίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να καίγονται και για τις επόμενες γενιές.

Ο 25χρονος influencer που «πάγωσε» τα νέα έργα LNG – Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη

Ξεχωριστά, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την πιθανότητα καθυστερήσεων σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση. Ενώ η Ιαπωνία δεν βλέπει άμεσο αντίκτυπο στην προμήθεια LNG, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Διπλασιασμός εξαγωγών

Εάν κάθε ένα από τα ήδη αδειοδοτημένα έργα προχωρήσει και στην πραγματικότητα κατασκευαστεί, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ σχεδόν θα διπλασιαστούν. Η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε σημαντική σύσφιγξη των παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου, καθώς τα επηρεαζόμενα έργα δεν θα έμπαιναν στο δίκτυο τουλάχιστον μέχρι το 2027, ανέφερε σε σημείωμα η Goldman Sachs Group.

Οι ΗΠΑ έγιναν ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι, και πλέον έχουν μετατραπεί σε σε κρίσιμο προμηθευτή της Ευρώπης μετά τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών στην περιοχή. Η Ευρώπη ήταν ο κορυφαίος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ πέρυσι, ενώ η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της στην Ασία. Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Chevron Corp. και Shell Plc, λένε ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει μακροπρόθεσμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και ότι θα χρειαστούν περισσότερες εγκαταστάσεις LNG για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ασκεί λόμπι για λογαριασμό των επιχειρήσεών του και έχει μέλη, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ενέργειας. Το Keidanren της Ιαπωνίας περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Toyota Motor Corp. και η Sony Group Corp., ενώ η BusinessEurope εκπροσωπεί 42 οργανισμούς μέλη από 36 χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια